Gekrenkte Murat D. leek op ontploffen te staan

Murat D, die conrector Van Wieren van het Haagse Terra College heeft doodgeschoten, staat vandaag voor de rechter.

De kleine tengere jongen met veel gel in achterovergekamd haar geeft aan het begin van het proces drie zoenen aan zijn moeder, voordat hij trots gaat zitten op de stoel van verdachte. Op de vragen van de rechter heeft hij vaak geen antwoord. De rode draad van zijn verhaal is wel dat hij zich onheus bejegend voelde, gekrenkt in zijn trots.

Maar voor de rest, zegt Murat D., de inmiddels 17-jarige scholier die met een pistool conrector Van Wieren van het Haagse Terra College doodschoot, weet hij niet meer wat er precies is gebeurd op 13 februari toen hij het fatale schot lostte.

Murat was ,,heel boos'' op Van Wieren, omdat die hem het leven zuur zou hebben gemaakt en omdat hij de scholier dreigde te schorsen. ,,Maar ik haatte hem niet.'' Volgens een vriendin zou Murat op 13 januari tegen Van Wieren hebben gezegd: ,,Kom maar hier om één uur, dan krijg je een kogel in je kop.'' Murat ontkende dit. Maar diverse getuigen verklaarden dat Murat op ontploffen leek te staan.

D. was betrokken bij een reeks incidenten, lang voordat hij Van Wieren doodschoot. Hij zou eerder een leraar hebben bedreigd, ruzie hebben gemaakt over toelating tot een schoolfeest en in zijn algemeenheid vaak de confrontatie hebben gekozen met het gezag.

Hij was de pispaal van docenten, die moesten hem altijd hebben, vond hij. Leraren spraken hem aan op dingen die zijn vrienden wel mochten en hij niet. Dat maakte hem erg kwaad. Te laat komen in de les bijvoorbeeld, peuken op de vloer, een galadiner waar hij geen kaartje voor had en waar hij toch wilde binnenkomen. Nog steeds kan Murat zich erover opwinden.

,,Het was niet mijn bedoeling om hem dood te maken. Ik wilde hem in zijn schouder schieten'', zei Murat vanochtend tegen de rechter van de jeugdstrafkamer van de rechtbank in Den Haag. Mr. C. Dettmeijer-Vermeulen legde Murat een reeks verklaringen van getuigen en van de verdachte zelf voor. Daaruit bleek dat Murat het kleine zwarte pistool op de dag van de schietpartij van een kennis had afgepakt. Die was op verzoek van Murat per auto naar het Terra College gekomen. In de auto had hij zich de werking van het pistool laten uitleggen.

Murat, die dag onder invloed van alcohol en mogelijk ook drugs, stapte uit de auto, stak het pistool in zijn rechterjaszak en rende naar de school. De kennis en enkele vrienden in de buurt van de auto, konden hem niet inhalen. Hij aarzelde nog even bij het rooklokaal, maar liep vervolgens rechtstreeks door naar Van Wieren, die met een collega in de aula stond te praten. Getuigen hebben verklaard dat Murat `kankerzwerver' riep, waarna hij zijn rechterarm strekte en schoot.

Tijdens het tonen van foto's en beelden die zijn gemaakt door beveiligingscamera's mocht Murat op eigen verzoek naast zijn moeder zitten. Hij wendde zijn hoofd af van het scherm. Daarop was te zien dat Murat de kantine binnenliep en rechtstreeks op Van Wieren afliep. Nadat hij de onderdirecteur had neergeschoten, werd hij door zijn vriendin Samia richting de uitgang geduwd. Murat wist zich los te maken en liep terug naar de kantine, maar werd dit keer door meerdere leerlingen verwijderd.

,,Ik wilde hem een lesje leren'', vertelde Murat vanmorgen. Op het moment van schieten keek Murat zijn slachtoffer niet aan.

,,Als ik jou zo hoor, heb ik het idee dat je nog steeds boos bent''. merkte de rechter op. ,,Ik ben niet boos, zo klink ik altijd'', antwoordde Murat. ,,Het gaat niet om de toon, maar om wát je zegt.''

De zaak werd vanmiddag voortgezet. De officier van justitie moest zijn eis nog formuleren. De uitspraak is op 29 april.

    • Mark Duursma
    • Ahmet Olgun