Geknoei met DNA `wreker van Zuuk'

Het DNA-onderzoek naar de zogenoemde `Wreker van Zuuk' is nutteloos gebleken. Door een fout van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is het DNA dat bij 55 vrouwen uit de buurtschap Zuuk is afgenomen, onbruikbaar. Het DNA-materiaal is vergeleken met het DNA-profiel van de persoon die de bevolking van Zuuk (gemeente Epe) sinds vijf jaar terroriseert met brandstichtingen, vernielingen en anonieme bedreigingen. Op het onderzochte sporenmateriaal is per ongeluk DNA-materiaal van een medewerkster van het NFI terechtgekomen. Justitie dacht op basis van het DNA-profiel dat de `wreker van Zuuk' een vrouw moest zijn. ,,We zijn terug bij af'', erkent een woordvoerder.

De fout bij het NFI is al in 2001 gemaakt. Het gegeven dat het DNA-profiel door contaminatie onbruikbaar was, stond in het dossier, maar is bij hervatting van het onderzoek door ,,een menselijke fout'' over het hoofd gezien. Ondanks de vele voorzorgsmaatregelen komt contaminatie tijdens het onderzoek van DNA enkele malen per jaar voor. Oorzaak is onder andere dat de onderzoekstechnieken steeds gevoeliger zijn. Om te voorkomen dat besmette DNA-sporen worden gebruikt, beschikt het NFI over een eigen `eliminatie-DNA-databank' waarin de profielen van alle medewerkers zijn opgeslagen.

Justitie moet nog beslissen hoe het onderzoek in de zaak-Zuuk wordt voortgezet. ,,Dit was een van de laatste strohalmen. We zitten nu behoorlijk vast'', zegt een woordvoerder.

Zuuk wordt sinds vijf jaar geplaagd door brandstichtingen, vernielingen en anonieme bedreigingen. Alle acties zijn gericht tegen personen die in contact (hebben) gestaan met een inwoner van Zuuk die een vermeende liefdesrelatie heeft gehad met een minderjarig buurmeisje.