Geen beslissing in Macedonië

Premier Branko Crvenkovski heeft gisteren de vervroegde presidentsverkiezingen in Macedonië gewonnen. Maar hij liep een absolute meerderheid mis en moet met zijn rivaal Saško Kedev over twee weken in een tweede ronde aantreden.

Macedonië moest een nieuwe president kiezen na de dood van Boris Trajkovski bij een vliegtuigongeluk in het zuiden van Bosnië, in februari. Trajkovski verongelukte negen maanden voordat zijn ambtstermijn afliep.

De sociaal-democraat Crvenkovski kreeg volgens de nog onvolledige uitslag – 80 procent van de stemmen is geteld – 332.000 stemmen, 42,9 procent van het totaal. De kandidaat van de nationalistische oppositie, de hartchirurg Saško Kedev, bleef steken op 267.000 stemmen, 34,5 procent.

De twee andere kandidaten waren vertegenwoordigers van de Albanese minderheid, die geen kans maakten maar meededen om hun populariteit in eigen kring te peilen. Gezim Ostreni, voormalig stafchef van het Nationale Bevrijdingsleger UÇK en lid van een van de regerende partijen, kreeg 14,3 procent van de stemmen, Zidi Xhelili, van een van de oppositiepartijen, bleef steken op 8,3 procent.

De opkomst was 55 procent van het electoraat – drie uur voordat de stembussen dicht gingen was nog geen dertig procent opgekomen. De verkiezingen zouden ongeldig zijn geweest bij een opkomst van minder dan de helft van de kiesgerechtigden. Er deden zich nergens incidenten voor, reden voor de media om vandaag te spreken van ,,een zekere rijpheid bij het electoraat''.

Crvenkovski zei gisteren er zeker van te zijn dat hij over twee weken alsnog wordt gekozen, maar de nationalistische oppositiepartij VMRO-DPMNE geeft de hoop niet op. ,,Anderhalf jaar geleden kreeg Crvenkovski [bij de parlementsverkiezingen] nog 500.000 stemmen, tegen 350.000 nu. Macedonië heeft dus nee gezegd tegen Crvenkovski'', aldus een partijwoordvoerder, die de 300.000 stemmen voor de politiek onervaren Saško Kedev omschreef als ,,een aanzienlijk succes''.

De VMRO-DPMNE putte ook hoop uit het verleden: de in februari omgekomen president Trajkovski, lid van de VMRO-DPMNE, werd in 1999 in de eerste ronde ook duidelijk verslagen door zijn sociaal-democratische rivaal, maar won in de tweede ronde – dankzij de stem van de Albanese minderheid.