Galerieselectie

Antonietta Peeters

nBekendheid kreeg Antonietta Peeters met haar gehaakte sculpturen, maar de laatste jaren richtte zij zich vooral op het schilderen van landschappen. Eenvoudige kleurvlakken suggereren lucht, bergen en waterpartijen. Aanvankelijk schilderde Peeters slechts in blauw en zwart, maar sinds kort heeft ze haar kleurenpalet uitgebreid. Nog steeds gaat het in deze nieuwe werken om het contrast tussen licht en donker, maar nu worden ook warme kleuren en pasteltinten toegepast.

Nieuw werk van Antonietta Peeters. Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam. T/m 1 mei, di t/m vr 11-18u, za 14-18u.

Glen Baxter

nDe tekeningen van de Engelse cartoonist verschenen in Het Parool en Vrij Nederland, maar nooit eerder was in Nederland een tentoonstelling van zijn werk te zien. De Wetering Galerie toont nu 40 tekeningen uit de laatste vijf jaar. Ook laat de kunstenaar een zestal blauw-witte keramische borden zien met typisch Britse sporten als cricket, golf en badminton. Baxter publiceerde zijn werk in The New Yorker, Vogue, Le Monde en Time Magazine. Sinds kort verschijnen maandelijks vier van zijn tekeningen in het Belgische tijdschrift Menzo.

Tekeningen van Glen Baxter. Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, Amsterdam. T/m 21 april, wo t/m za 12u30-17u30.

Dan Asher

nHet werk van de Amerikaanse kunstenaar Dan Asher getuigt van een grote sociale bewogenheid. Hij studeerde antropologie en sociologie, en zwierf grote perioden van zijn leven over de verschillende werelddelen. Met zijn nieuwe expositie Red Aurora wil Asher de veranderlijkheid van goed en kwaad verbeelden. De eerste serie foto's toont op confronterende wijze hoe een groep mensen gefascineerd staat te kijken naar gewelddadige worstelwedstrijden. De tweede serie laat romantische opnames zien van het noorderlicht.

Red Aurora, foto's van Dan Asher. Galerie De Expeditie, Leliegracht 47, Amsterdam. T/m 24 april, wo t/m vr 11-18u.

Roger Cremers

nHet veelzijdige oeuvre van Roger Cremers omvat schilderijen, tekeningen, video en sculpturen. Op tentoonstellingen verbindt de kunstenaar de verschillende werken vaak met elkaar door op de muren te tekenen en te schilderen. Op het eerste gezicht lijken Cremers' werken pure abstracte composities van lijnen, vlakken en kleuren. Maar bij nader inzien blijken ze te wemelen van referenties naar wetenschappelijke en occulte literatuur. Zo kunnen diagrammen, tabellen, botanische tekeningen, scheikundige modellen of technische bouwtekeningen ten grondslag liggen aan de composities.

Nieuw werk van Roger Cremers. Van Wijngaarden Hakkens contemporary art, Lijnbaansgracht 318, Amsterdam. T/m 17 april, wo t/m za -18u.

Nancy Pigmans

nLang geleden vertrouwde een priester zijn gewaden toe aan beeldend kunstenaar Nancy Pigmans. De priester voelde zijn einde naderen en wilde niet dat zijn kazuifels in een carnavalsoptocht zouden opduiken. Nu, jaren later, heeft Pigmans de gewaden gebruikt voor haar expositie Driesterrenvlucht. Zij `ontmantelde' de kledingstukken en transformeerde ze tot objecten in de vorm van gevechtsvliegtuigen. Ze zien er surrealistisch uit: angstaanjagend en explosief, maar op specifieke plekken ook rijkelijk versierd met barokke juwelen.

`Driesterrenvlucht', textielwerken van Nancy Pigmans. Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam. T/m 18 april, do t/m zo 13-18u.

En verder

nGrafiek van Kees de Goede t/m 25 april in Galerie Gist, Gravenstraat 7, Brummen; foto's van Arno Nollen t/m 9 mei in Galerie Van Zoetendaal, Keizersgracht 488, Amsterdam; schilderijen en tekeningen van Paul Drissen t/m 15 mei in Galerie Slewe, Kerkstraat 105A, Amsterdam; schilderijen van Seet van Hout t/m 12 mei bij Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag; schilderijen van Stijn Peeters t/m 30 mei in Galerie Willy Schoots, Willemstraat 27, Eindhoven; glas van Massimo Micheluzzi t/m 5 mei in Galerie Brutto Gusto, William Boothlaan 15a, Rotterdam; schilderijen van Van der Vegt t/m 24 april in Galerie Flatland, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht.