Film

Dreyer

Negen films van de Deense regisseur Carl Dreyer (1889-1968) zijn te zien in een retrospectief van diens kleine, maar uitzonderlijke oeuvre dat zowel stomme als sprekende films omvat. `The gloomy Dane' is de bijnaam van Deyer en het is een passende, maar beperkte kwalificering van zijn werk. Veel vreugde is er inderdaad niet te vinden in zijn films. Het retrospectief biedt een uitgelezen kans om (opnieuw) kennis te maken met meer dan alleen zijn beroemdste film, La passion de Jeanne d'Arc (1928), de zwijgende en grotendeels uit close-ups opgebouwde reconstructie van het proces tegen de maagd van Orléans. Dreyers drie laatste meesterwerken worden vertoond, de diep religieuze Vredens dag (1943) en Ordet (1954) en het vrouwendrama Gertrud (1964). Hier is te zien wat het werk van Dreyer zo bijzonder maakt: het zijn niet-eenvoudige films in een uiterst eenvoudige stijl. Hij monteert nauwelijks, de acteerstijl is minimaal, de decors zijn simpel en de camera beweegt alleen als de acteurs opstaan, een stukje lopen en weer gaan zitten. Wonderlijk dat de zo exuberante Lars von Trier deze sobere stilist telkens publiekelijk eer bewijst.

Retrospectief Carl-Theodor Dreyer. 14 t/m 28 april. In: Filmhuis Den Haag en Filmmuseum, Amsterdam.

Fantastic Filmfestival

De Europese première van Quentin Tarantino's Kill Bill II is het absolute hoogtepunt van de twintigste editie van het Amsterdam Fantastic Filmfestival. Maar er valt meer te ontdekken: Mindhunters (op de Veluwe opgenomen!), The Locals, 11.14, openingsfilm Blueberry, maar ook de Bollywood-horror Bhoot, het Spaanse Platillos volantes en Braindead (1992) van Peter Jackson.

20th Amsterdam Fantastic Film Festival t/m 21 april, Filmmuseum Cinerama, Melkweg Cinema, Paradiso, Amsterdam. The Night of Terror, 17 april, Filmmuseum Cinerama. Voor meer informatie: www.afff.nl.

De Zaak Alzheimer

De dood van een ranzige cafébaas die zijn dochtertje als hoer uitbaat, brengt een kettingreactie van moorden op gang in en om Antwerpen.

De meeste moorden worden gepleegd door de aftakelende huurmoordenaar Angelo.

Als hij zich realiseert aan wat voor opdrachtgevers hij zichzelf heeft verhuurd, keert hij zich tegen `het krapuul' en begint, opgejaagd door twee rivaliserende politiekorpsen, een verbeten kruistocht.

Regie: Erik van Looy. Met: Jan Decleir, Koen de Bauw, Freddy De Smedt, Jo de Meyere. In: 24 bioscopen.

Secret Window

Johnny Depp is de gekwelde horrorschrijver Mort in een duizelingwekkende Stephen-Kingverfilming. Gescheiden, eenzaam en geblokkeerd wordt hij op een dag in zijn buitenhuisje door een man (John Turturro) bedreigd: Mort zou zijn laatste boek van hem hebben overgeschreven. Hij krijgt vier dagen de tijd om zijn onschuld te bewijzen. Door de indringende camerastijl benauwende thriller over een schrijver die worstelt met een writer's block en zijn echtscheiding.

Regie: David Koepp. Met: Johnny Depp, John Turturro, Maria Bello, Timothy Hutton. In: 35 bioscopen.

Music in Motion

De tweede editie van het Amsterdamse filmfestival Cinema Zuid vertoont drie dagen lang films, clips, installaties en montages onder de noemer `Music in Motion'. De wonderlijk stijlvolle Saddest Music in the World (2003) van Guy Maddin opent het festival, dat verder als hoofdfilms heeft Dead End Run (Ishii Sogo, 2003), over de gierende laatste minuten van een mensenleven en Les demoiselles de Rochefort (Jacques Démy, 1967).

Music in Motion van 16-18 april 20u30 in het World Trade Center en de Nicolaaskapel in Amsterdam. Inl www.cinemazuid.nl of 020-5882408