FILM

Girl With a Pearl Earring

Het meisje met de parel is sinds 1665 een schilderij van Vermeer. Nu is het ook een speelfilm, gebaseerd op de roman Girl With a Pearl Earring van Tracy Chevalier. Het meisje, drie eeuwen een raadsel, blijkt nu Griet te heten en een dienstmeid te zijn in huize Vermeer, waar niet alleen dit schilderij, maar ook een paar andere schilderijen van Vermeer tot leven komen. Met veel zorg is het zeventiende-eeuwse Delft gestalte gegeven. Scarlett Johansson speelt het meisje, wier oor speciaal voor het maken van het naar haar genoemde schilderij doorboord wordt. Colin Firth is de schilder die haar beeltenis en misschien wel haarzelf aan zijn mecenas verkoopt. Girl With a Pearl Earring werd voor drie Oscars genomineerd: beste art direction (Ben van Os), beste kostuumontwerp (Dien van Straalen) en beste cinematografie (Eduardo Serra).

Girl with a Pearl Earring. Regie: Peter Webber. Met: Colin Firth, Scarlett Johansson, Tom Wilkinson, Judy Parfitt, Cillian Murphy, Essie David, Alakina Mann. In: 12 bioscopen.