Economie in China groeit `te hard'

De Chinese economie blijft expanderen, ondanks pogingen van de autoriteiten om de groei af te remmen. ,,Het gaat te hard'', zei vandaag Zheng Jipeng, het hoofd van het Nationale Bureau voor de Statistiek. In het eerste kwartaal is de Chinese economie met 9,7 procent gegroeid vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar geleden. ,,De investeringen gaan te hard'', aldus Zheng. De investeringen in nieuwe fabrieken, machines en apparatuur zijn in het eerste kwartaal met 43 procent gegroeid.

,,Het is een soort luchtbel'', zegt Andy Xie, topeconoom van Morgan Stanley in Hongkong vandaag tegen de China Daily. ,,Als de [Chinese] regering niets doet, wordt de luchtbel groter.'' In het vorige kwartaal groeide de Chinese economie met 9,9 procent en in heel 2003 met 9,1 procent. Vorige maand zei de Chinese premier, Wen Jiabao, dat China zijn economische groei moet afremmen tot 7 procent. Zheng kritiseerde de blinde bouwwoede in China. Effectieve beheersing ervan lukt volgens hem niet. Pogingen van de centrale autoriteiten in Peking om de economie af te koelen worden volgens waarnemers door ambitieuze lokale autoriteiten vaak tegengewerkt. Zheng waarschuwde dat er knelpunten zullen ontstaan bij het transport, de aanvoer van belangrijke grondstoffen en het energieaanbod. Dat zal prijsstijgingen tot gevolg hebben, voorspelde hij.

De industriële productie in China groeide met 18 procent nog harder dan de economie in haar geheel. De kredietexpansie door de banken houdt maar aan en het lukt de centrale bank maar niet om er greep op te krijgen. De invoer expandeerde met 42 procent. China heeft inmiddels een tekort op de handelsbalans.

Het Internationaal Monetair Fonds zei gisteren in een rapport over China dat het onduidelijk is of de Chinese autoriteiten nog wel controle hebben over de economie.

CHINA: pagina 15