BELGIË

Erfgoeddag In Vlaanderen en Brussel is het komende zondag Erfgoeddag. Honderden musea, archieven, heemkundige kringen, particuliere verzamelaars en kerkfabrieken houden open huis in hun collecties of geven een kijkje achter de schermen. Lopende of speciale tentoonstellingen zijn gratis. Thema dit jaar is 't Zit in de familie. Genealogen helpen bij het graven naar voorvaderen. Familierecepten zijn overal welkom, zoals in het Hasseltse Jenevermuseum (er moet dan wel alcohol in de maaltijd gaan). Op diverse begraafplaatsen zoals het Antwerpse Schoonselhof zijn er `familierondleidingen', en in de musea en archieven van Antwerpen krijgen bezoekers een speciaal ontworpen familiespel. Op de Antwerpse Groenplaats verzamelen zich vanaf 14u honderden nakomelingen van Rubens en is iedereen die Rubens (of een variant daarvan) heet welkom.

Erfgoeddag - 't Zit in de familie, zo18 april, vanaf ca. 10u, in Vlaanderen en Brussel. Inl 0032 32241545 en -46, en www.erfgoeddag.be

Grasduinen

Grasduinen 01 is de eerste tentoonstelling die het Stedelijke Museum voor Actuele Kunst uit Gent organiseert in samenwerking met een Belgische kustgemeente. `S.M.A.K. aan zee', derhalve. Vanaf de blauwwitte watertoren van Bredene, waar een aantal kunstwerken staat opgesteld, is een parcours te volgen langs vijf andere locaties in het kustplaatsje en de duinen. Leidmotief is `verleiding en het verlies van de onschuld'. Wim Delvoye, Panamarenko en Frank Theys zijn de Belgische kunstvertegenwoordigers. Voor Nederland zijn onder anderen Guido Geelen, Koosje Schmeddes en Alexandra Zwaal-Kallos en Marlene Dumas present.

Grasduinen 01, Bredene, start Watertoren (Dorpsstraat 29a), t/m 13 juni, wo-zo 14-18u. Inl 0032 59339189.

En verder Duits zilver na Bauhaus, t/m 13 juni, Zilvermuseum Sterckshof, Antwerpen 0032 32024631; Internationaal Fotofestival, t/m 31 mei, CC Scharpoord, Knokke-Heist 0032 50630430.