Amsterdam

POP

Electric Eel Shock

Jong rocktrio uit Tokio blinkt uit in flitsend showmanschap, met muzikanten die hun virtuositeit verbergen achter kermistrucs (drummer Tomoharu Ito die synchroon met het gebonk uit zijn dubbele basdrums op zijn hoofd tikte) en heerlijk stupide teksten over Suicide rock'n'roll en Heavy metal maniacs. Hendrix-achtige zanger/gitarist Akihito Morimoto gebruikt zijn Flying V-gitaar als slaghout, balanceergewicht en achteloos bespeeld instrument.

21 april 21u Melkweg res 020-5318181.

THEATER

Noord Nederlands Toneel

Het Noord Nederlands Toneel beleeft vijf dolle dwaze dagen in Bellevue, met deels voorstellingen die alleen in Groningen te zien waren. Sympathy for the Devil (dinsdag) is Koos Terpstra's SP-Faust, een vrolijke zang- en dansrevue. De luitenant van Inishmore (vrijdag) is een gewelddadige komedie over de thuiskomst van een IRA-terrorist, met een omstreden sterrol voor de katten Jaap en Miep. Zaterdag is er een bonte avond.

20-25 april Bellevue, Leidsekade 90. Inl 020-5305301 of www.nnt.nl.

EXPOSITIE

Quicksand

Het Amsterdamse kunstcentrum De Appel toont de expositie Quicksand, samengesteld door de deelnemers van de jaarlijkse curatorenopleiding, met werk van kunstenaars die reageren op politieke ontwikkelingen. Wat hen bindt is een kritische houding ten opzichte van het heden. De kunstwerken verwijzen bijvoorbeeld naar de veranderingen van regimes en de invloed van de media.

Quicksand. De Appel, Nieuwe Spiegelstraat 10, Amsterdam. T/m 23 mei, di t/m zo 11-18u. Inl 020-6255651.

MUZIEK

Petkova

De Bulgaarse pianiste Mariëtta Petkova, die enkele jaren geleden zeer werd geprezen in deze krant om haar Rachmaninov-vertolkingen, geeft vrijdag 16 april een recital in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw. Op het programma staan de Chaconne in G van Händel, de Ballade in As op. 47 van Chopin, de Tweede sonate in bes van Rachmaninov en de Sonate in Bes van Schubert D960.

Mariëtta Petkova: 16 april 20u15 Kleine Zaal Concertgebouw Amsterdam. Res 020-6718345.

KUNST IN DE HORTUS

Epifyten

De Stichting Epifyt wil de belangstelling voor de relatie tussen kunst en natuur vergroten. Het eerste project is de tentoonstelling Epifyten, de klassieke Hortus als voedingsbodem voor hedendaagse kunst in de Amsterdamse Hortus Botanicus. `Epifyten' zijn gastplanten die leven op andere planten zonder hieraan voedsel te onttrekken. De werken die kunstenaars uit binnen- en buitenland nu in de Hortus exposeren zijn daar als epifyten te gast, niet opdringerig en zonder te parasiteren. Zo liet Guido Geelen zich inspireren door de medicinale oorsprong van de botanische tuin. Andere deelnemers: Hans van den Ban, Erik Fens, Frank Halmans, Melle Hammer, Peter van der Heijden, Martin Riebeek, Maria Roosen, Harald Schole, Paul Vendel, Marc Volger en Monika Wiechowska. Tijdens de expositie zijn er rondleidingen, videoprogramma's en lezingen.

`Epifyten, `De klassieke Hortus als voedingsbodem voor hedendaagse kunst', Hortus Botanicus, Plantage Middenlaan 2a, A'dam, t/m 16 mei, ma t/m vr 9-17u, za en zo 10-17u. Rondleidingen: elke zo 14u.