Zoete aardappelvenkelsoep

Toen ik deze lekkere soep maakte, gebruikte ik een paar liter lamsbouillon. Deze bouillon had ik overgehouden van de bereiding van een gerecht met lamstongetjes en in de diepvries gedaan. Als u geen zelfgetrokken bouillon van gevogelte, groenten of vlees hebt, kunt u er een maken met behulp van een bouillonblokje en zelf de smaak kiezen.

Doe de bouillon in een grote pan en breng hem op een middelhoog vuur aan de kook. Schil intussen de zoete aardappel en snijd hem in grote blokjes. Snijd de venkelknol bij, verwijder zo nodig lelijke lagen en snijd hem dan in grote stukken. Doe de blokjes zoete aardappel en stukken venkelknol in de kokende bouillon en laat die weer aan de kook komen. Draai het vuur lager en laat circa 30 minuten zachtjes koken tot de groenten volledig gaar zijn. Pureer het mengsel in een blender of keukenmachine en giet de puree terug in de pan. Schep er de slagroom, crème fraîche of karnemelk door. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper en laat de soep dan zachtjes doorwarmen.

Verwijder intussen eventueel de grove steeltjes van de koriander of peterselie. Spoel de blaadjes onder de koude kraan, dep ze goed droog en hak ze grof. Schep de soep in voorverwarmde soepborden en garneer met flink wat verse kruiden.

Morgen: eekhoorntjesbrood