`Vrije hand' voor Oezbeekse politie

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft vandaag de foltering en verkrachting van opgepakte moslims in Oezbeekse gevangenissen aan de kaak gesteld. Na de aanslagen op de politie van eind maart zijn in Oezbekistan ,,op willekeurige wijze'' rond duizend onafhankelijke moslims opgepakt – moslims die hun godsdienst uitoefenen buiten de strikt door het bewind gecontroleerde moskeeën. Volgens HRW heeft de politie de vrije hand gekregen in haar omgang met de arrestanten. Velen worden met flessen verkracht en gemarteld met brandende voorwerpen en naalden die onder de nagels worden gedreven. Een kind van tien werd beschuldigd van fundamentalisme en bedreigd. Inmiddels is de verantwoordelijkheid voor de aanslagen van maart opgeëist door een onbekende organisatie die zich Jihad Islamitische Groep noemt. De Oezbeekse autoriteiten hebben eerder gezegd dat Al-Qaeda achter de aanslagen zit, via de terreurgroep Islamitische Beweging van Oezbekistan en de tegen geweld gekante fundamentalistische organisatie Hizb ut-Tahrir waarvan de meeste arrestanten lid zouden zijn. Bij de aanslagen vielen 47 doden.