Tuttige Scooby-Doo

Vergeleken met het tuttige Scooby-Doo 2: Monsters Unleashed was die andere Warner Bros.-film met animatiefiguren en echte sterren Looney Tunes: Back in Action achteraf bezien een wonder van subversiviteit. En die film van Joe Dante bracht al de nodige mitsen en maren mee. Maar tekenfilms moeten toch stout zijn? Iets waar je van je ouders niet naar mag kijken omdat je er een verknipt beeld van de werkelijkheid van krijgt? Omdat ze in tekenfilms de wereld rekbaar en plooibaar en stuiterend als een bol postbode-elastieken maken? Zelfs als ze die cartoon-karakters laten spelen door glimmend gladde jonge sterren als Freddie Prinze Jr. (Fred) en Sarah – Buffy – Michelle Gellar (Daphne) en ze de hond Scooby-Doo uit de computer toveren?

Voormalig editor Raja Gosnell weet misschien alles van het herschikken van de werkelijkheid in filmbeelden, maar daar houdt het in zijn tweede Scooby Doo-film dan ook mee op. De knullige hartverwarmende animaties van William Hanna en Joseph Barbera laten zich slecht in glossy filmbeelden en monstrueuze CGI-monsters vertalen. Omdat juist dan opvalt dat onbeholpenheid niet altijd charmant is. Dat je met een museum vol losgebroken spoken nog geen film hebt. Dan is het meer een kwestie van uitzitten (88 te lange minuten) totdat de cult-klunzen van Mystery Inc. ze na veel zinloos rondrennen verslagen hebben. Zou het de kinderdoelgroep van tienjarigen werkelijk allemaal niets uitmaken? Zijn in hun land de eenogige Skelemen koning? Ik hoop het niet. DL

Scooby-Doo 2: Monsters Unleashed. Regie: Raja Gosnell. Met: Freddie Prinze Jr., Sarah Michelle Gellar, Matthew Lillard, Linda Cardellini, Seth Green, Peter Boyle, Tim Blake Nelson, Alicia Silverstone. In originele en nagesynchroniseerde versie in: 101 bioscopen.