Tien nieuwe Eurocommissarissen

De Europese Commissie krijgt er na de toetreding van de tien nieuwe lidstaten op 1 mei tien leden bij. Het aantal Commissarissen komt dan tijdelijk op dertig. Vanaf 1 november raken de vijf grote `oude' EU-landen – Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Spanje – hun tweede Eurocommissaris kwijt. Dan blijven er 25 over.

Cyprus: Markos Kyprianou (44)

Jurist, opgeleid in Cambridge en Harvard, gespecialiseerd in ondernemingsrecht en fiscaal recht. Laatstelijk minister van Financiën. Lid van de Democratische Concentratie. Toegevoegd Commissaris voor Begroting.

Estland: Siim Kallas (55)

Econoom. Ex-minister van Buitenlandse Zaken en van Financiën, en van 2002 tot maart 2003 premier. Lid van de (meeregerende) Hervormingspartij. Toegevoegd Commissaris voor Economisch en Monetair Beleid.

Hongarije: Péter Balázs (62)

Econoom. Laatstelijk ambassadeur van Hongarije bij de Europese Unie. Daarvoor staatsecretaris Europese Zaken en ambassadeur in Denemarken en Duitsland. Partijloos. Toegevoegd Commissaris voor Regionaal Beleid.

Letland:Sandra Kalniete (51)

Kunsthistorica en politicologe. Geboren en opgegroeid in Siberië, waar haar ouders naar toe waren verbannen. Laatstelijk minister van Buitenlandse Zaken, daarvoor ambassadeur in Frankrijk. Partijloos. Toegevoegd Commissaris voor Landbouw en Visserij.

Litouwen: Dalia Grybauskaite (48 jaar)

Econome, opgeleid in Leningrad (nu St. Petersburg) en Moskou. Laatstelijk minister van Financiën, daarvoor onderminister van Buitenlandse Zaken. Partijloos. Zwarte band in karate. Toegevoegd Commissaris voor Onderwijs en Cultuur.

Malta: Joe Borg (52)

Jurist, gespecialiseerd in ondernemingsrecht en Europees recht. Laatstelijk minister van Buitenlandse Zaken. Lid van de Nationalistische Partij. Toegevoegd Commissaris voor Ontwikkelingssamenwerking en Hulpverlening.

Polen: Danuta Hübner (56)

Econome. Laatstelijk minister van Europese Zaken. Voormalig staatssecretaris van Industrie en Handel en later voor Europese Integratie. Partijloos. Toegevoegd Commissaris voor Internationaal Handelsbeleid.

Slovenië: Janez Potocnik (46)

Econoom. Laatstelijk minister van Europese Zaken. Daarvoor hoofdonderhandelaar over toetreding tot de EU. Lid van de Liberale Democraten. Toegevoegd Commissaris voor Uitbreiding.

Slowakije: Jan Figel (44)

Elektrotechnisch ingenieur. Laatstelijk lid van het parlement voor de (meeregerende) KDH (christen-democraten). Oud-staatssecretaris van Europese Zaken. Toegevoegd Commissaris voor Ondernemingsbeleid en Nieuwe Technologiën.

Tsjechië: Pavel Telicka (38)

Jurist, gespecialiseerd in internationaal recht. Laatstelijk ambassadeur bij de Europese Unie. Daarvoor hoofdonderhandelaar over de EU-toetreding. Partijloos. Toegevoegd Commissaris voor Gezondheid en Consumentenbescherming.