Theater van De Winter in Amsterdam

Theater- en tv-producent Harry de Winter is met het Amsterdamse stadsdeel Oud-West in gesprek over de bouw van een eigen theater in een voormalige tramremise aan de Tollensstraat.

Hij wil voorstellingen programmeren met een open end, die kunnen worden doorgespeeld zo lang de publieke belangstelling groot genoeg is. Het complex biedt ruimte voor drie zalen met 800, 300 en 100 zitplaatsen. Men hoopt in de loop van volgend jaar met de verbouwing te beginnen.

Na de verkoop van zijn tv-bedrijf IDTV aan de Britse onderneming Chrysalis, richtte De Winter twee jaar geleden – samen met de actrice Yvonne van den Hurk – de firma WinterSpelen op, voor de productie van ,,realistisch, herkenbaar, tragikomisch theater''. Ze begonnen met de solovoorstelling Caveman met Peter Faber en de Vagina Monologen (als coproducent). Dit seizoen zou WinterSpelen een theaterbewerking uitbrengen van de Agnes-verhalen van Peter van Straaten, die echter wegens ,,inhoudelijke problemen'' voorlopig is uitgesteld.

Om een alternatief te vinden voor de reguliere theatertournees, die minstens anderhalf jaar vantevoren moeten worden geboekt en steeds vaker met fileproblemen kampen, was De Winter al lang op zoek naar ruimte voor een eigen theater in Amsterdam. Eerder wilde hij meedingen naar het Nieuwe de la Mar/Bellevue Cinerama-complex in de Marnixstraat, maar dat komt in handen van de VandenEnde Foundation. De tramremise is een honderd jaar oud rijksmonument van 15.000 vierkante meter, dat nu tijdelijk wordt gehuurd door kunstenaars en bedrijfjes.

Het gebouw is door het stadsdeel bestemd voor ,,voorzieningen op het gebied van cultuur, recreatie en informatie''. Een poging om het te verhuren aan een collectief van vijf theatergezelschappen in Oud-West, is niet gelukt. Nu ook andere culturele huurders niet te vinden zijn, wil het stadsdeel de exploitatie overdragen aan een cultureel ondernemer. De Winter is gevraagd nog dit jaar met een uitgewerkt plan te komen. Een intentie-overeenkomst wordt ,,op korte termijn'' voorgelegd aan de stadsdeelraad. Het stadsdeel stelt als voorwaarde, dat ook toneelgezelschappen uit de buurt welkom zijn.

In het eigen theater hoopt WinterSpelen ruimte te bieden aan theatervoorstellingen en kleinschalige culturele festivals. Op het programma staat onder meer de musical Love Janis, een off Broadway-succes over de rock-zangeres Janis Joplin.

    • Henk van Gelder