Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Aandacht voor de rechtszaak van de 16-jarige Murat die in januari conrector Van Wieren van het Haagse Terra College doodschoot en hoe docenten na zo'n gebeurtenis de draad weer oppakken. Een docente Nederlands die vergiftigd werd met xtc gaat op die vraag in. Ned.1, 20.30-20.57u.

DOCUMENTAIRE

J'aime la vie. Slot van een tweeluik over een weekje van kankerpatiënten in Frankrijk. Ned.3, 20.00-20.30u.

Weekend een ander. Slotaflevering van een serie over tegenpolen. Vanavond met de Marokkaanse journaliste Samira en fitnessfanaat Jolanda. Ned.1, 22.48-23.18u.

Hitlers Holocaust. Op 22 juni 1941 begint de Duitse aanval op de Sovjet-Unie. Onder het mom van het verwerven van `Lebensraum' wordt een vernietigingsoorlog begonnen. Hitler probeert twee vliegen in één klap te slaan: het uitroeien van de joden en het bolsjewisme. Ned.1, 23.18-0.13u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de return tussen Newcastle United en PSV in de kwartfinale van de UEFA Cup. Het eerste duel, in Eindhoven, eindigde in een 1-1 gelijkspel. Analyse van Youri Mulder en van oud-PSV'er Arthur Numan. Ned.2, 20.15-22.50u.

DRAMA & MUZIEK

Mersey beat. Eerste aflevering van een 9-delige Engelse politieserie waarin hoofdagent Susan Blake ten strijde trekt tegen de misdaad. Ned.3, 21.05-22.00u.

The confession. Zweedse driedelige psychologische thriller uit 2000 van Daniel Lind Lagerlöf. Thomas en Nina verwachten hun eerste kind en zijn bezig hun huis aan een Zweeds meer te renoveren. Op een dag arriveert een jong stel waarna het leven van Nina en Thomas nooit meer hetzelfde zal zijn. Ned.3, 23.37-0.35u.

Klassiek: Sibelius. De Eerste symfonie van Jean Sibelius, uitgevoerd door het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Valery Gergjev. Ned.3, 0.35-1.30u.

De muzikale wereld van... Zie tv-vooraf. Morgen, Ned.3, 13.13-13.40u.

FILM

Nick of Time (John Badham, 1995, VS). Johnny Depp moet binnen anderhalf uur een moord plegen om te voorkomen dat zijn gekidnapte dochtertje door Christopher Walken wordt gedood. Originele en beklemmende thriller draait zichzelf gaandeweg kolderiek de nek om. Veronica, 20.30-22.10u.

.Cradle Will Rock (Tim Robbbins, 1999, VS). Aantrekkelijke soufflé reconstrueert episode uit de historie van de politiek geëngageerde cultuur van New York: de in 1936 door een 21-jarige Orson Welles, in opdracht van een werkverschaffingsinstantie voor werkloze acteurs, geregisseerde Brechtiaanse musical The Cradle Will Rock. Tal van beroemdheden passeren de revue en worden gespeeld door sterren als John Cusack, Susan Sarandon en Emily Watson. Canvas, 21.00-23.10u.

.Addams Family Values / The Addams Family 2 (Barry Sonnenfeld, 1993, VS). Mechanisch maar zorgvuldig uitgevoerde vervolgfilm over monsterlijke familie – die in de jaren zestig populair was als tv-serie – voldoet als satire op de deugdzaamheid van het gemiddelde Amerikaanse gezinsleven nog beter dan deel 1. Nieuwe baby en gouvernante ontwrichten de Addams. Veronica, 22.10-23.50u.

.Dr. Strangelove or: How I Learned To Stop Worrying and Love the Bomb (Stanley Kubrick, 1964, Eng.). Zwarte komedie, die hout snijdt als parodie op de paradoxen van de atoombewapening. Oorlogszuchtige Amerikaanse generaal George C. Scott gooit een vernietigingsbom op Rusland. Niemand kan de Derde Wereldoorlog meer tegenhouden, zeker president Peter Sellers (in driedubbelrol) niet. RTL5, 24.00-1.35u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met pianist en componist Michiel Borstlap. Hij componeerde vorig najaar een opera voor de koninklijke familie van Qatar. Radio 1, 19.04-20.00u.

Een onvervalsbaar paspoort, een goed idee? De politiek maakt plannen voor paspoorten met biometrische kenmerken, vingerafdrukken, irisscan, en/of gelaatsherkenning. Daarmee ontstaat een paspoort dat in feite onvervalsbaar is. Maar is het wel verstandig om te streven naar een onvervalsbaar paspoort? 747AM, 20.02-21.00u.

De avonden. Onder meer dichter Paul van Capelleveen over zijn bundel Laatste metamorfose en de tentoonstelling Wolkenkrabbers in Nederland, vanaf 17 april in Rotterdam. 747AM, 21.02-23.00u.