Steve Martin in pappa-film

Als Cheaper by the Dozen de manier is waarop regisseur Shawn Levy warmloopt voor hoe hij Steve Martin in The Pink Panther wil gaan regisseren, houd ik mijn hart vast. Zijn vorige wapenfeit, Just Married, met Brittany Murphy en Ashton Kutcher op xenofobe huwelijksreis door Europa, was ook al niet het soort film waarvan je een jaar later nog één goede grap kunt herinneren. Dus een beetje zorg is op z'n plaats.

Cheaper by the Dozen is de remake van een film uit 1950 gebaseerd op een in het naoorlogse Amerika populair, waargebeurd boek over hoe rond de eeuwwisseling pater familias Frank Gilbreth twaalf kinderen opvoedt alsof het een militaire operatie betrof. Honderd jaar later zijn grote gezinnen een rariteit en worden zelfs enig-kinderen opgevoed alsof ze slechts radertjes zijn in de grote pappa en mamma-fabriek waarin planning en efficiency de woorden liefde en warmte hebben vervangen.

Zo althans zou Cheaper by the Dozen anno nu op papier kunnen klinken. In de praktijk mag Steve Martin hysterisch ervaren hoe het is om er als vader even alleen voor te staan als moe op toer gaat met een boek over – juist – het leven in een groot gezin. En wordt er helemaal niet gekeken hoe er geruisloos geleefd kan worden, maar juist veel gekotst en chaos gecreëerd. Want dat is grappig.

Opeens zie ik trouwens wel voor me hoe Steve Martin Louis de Funès kan evenaren in een eventuele remake van La zizanie, dat manische portret van een industrieel die zelfs op het platteland nog een machine ontwerpt waar dan schapen ingaan en truien en karbonaadjes uitkomen. DL

Cheaper by the Dozen. Regie: Shawn Levy. Met: Steve Martin, Bonnie Hunt, Piper Perabo, Hilary Duff, Tom Welling. In: 50 bioscopen.