Stem Bush voor democratisch en vrij Irak

President Bush maakte de oorlog in Irak gisteren in zijn televisietoespraak tot inzet van de Amerikaanse verkiezingen. Zonder fouten toe te geven, of te kunnen bedenken wat hij anders had willen doen.

President Bush deed gisteravond wat hij het beste kan: getuigen, vertellen over zijn overtuiging. In dit geval dat Amerika als winnaar tevoorschijn zal komen uit de oorlog in Irak, in het belang van vrijheid en veiligheid in de regio, de wereld en de Verenigde Staten.

Als hij begin dit jaar nog hoopte dat `Irak' achter de rug zou zijn wanneer de Amerikanen naar de stembus gaan in november, nu maakte George W. Bush van de nood een deugd. Amerika blijft en maakt het karwei af. Stem Bush voor een vrij en democratisch Irak. Anders gezegd: de oorlog wordt dé inzet bij de komende presidentsverkiezingen.

Op de derde persconferentie van zijn carrière in de druk bekeken avonduren had Bush in feite een gelaagde boodschap voor het Amerikaanse volk: hij laat het project-Irak niet in de steek, maar de soevereiniteit wordt volgens plan 30 juni overgedragen, ondanks ,,een paar moeilijke weken''. Alles was er op gericht een houding van vastberadenheid te projecteren, maar als het lukt tegelijk een gevoel van `missie volbracht' te creëren, des te beter.

Vroegtijdige terugtrekking zou `de vijanden' van Amerika alleen maar aanmoedigen. Blijven besturen in Irak is niet aanvaardbaar voor `het trotse Iraakse volk', en evenmin voor het Amerikaanse. ,,Amerika is geen bezettende mogendheid, maar een bevrijdende mogendheid.'' Detail: de Verenigde Naties zoekt nog uit aan wie de soevereiniteit wordt overgedragen.

Zo bleef hij koorddansen. Zonder fouten toe te geven, of te kunnen bedenken wat hij anders had willen doen. Zowel bij het voorkomen van de aanslagen van 11 september 2001, als in de langzamerhand grondig uit de hand gelopen pacificatie van Irak. De president rouwde met de nabestaanden van beide gewelddadige evenementen. Maar schuld, die lag bij Bin Laden.

De president onderwierp zich aan het ritueel van een persconferentie omdat het toegenomen geweld, gister de dood van tenminste vier Amerikaanse werknemers van bevoorrecht aannemer Halliburton, het vertrouwen in zijn beleid steeds verder aanvreet. Veertig procent van de Amerikanen denkt volgens een recente peiling nog maar dat `Irak' de Verenigde Staten veiliger heeft gemaakt.

Na een inleiding van bijna een kwartier antwoordde Bush drie kwartier op vragen van Witte Huis-verslaggevers. Die zijn de laatste maanden een stuk kritischer geworden dan tijdens de aanloop naar het ingrijpen in Irak. Sommigen herinnerden de president aan alle zekerheden van destijds, zoals een dankbaar Iraaks volk.

,,Ik weet dat het moeilijk is, ook voor de families en de regering, maar wat we doen is goed'', aldus Bush. ,,Wij veranderen de wereld. Irak is een deel van de oorlog tegen het terrorisme. Winst in die slag helpt ons bij het winnen van de hele oorlog.'' Op de vraag of hij misschien was tekortgeschoten bij het communiceren van zijn bedoelingen, tot het punt dat hij er de verkiezingen mee kan verliezen, schoot Bush terug met een simpel: ,,Dat maken de kiezers wel uit. Ik ben niet van plan mijn baan te verliezen. Men mag straks kiezen wie men wil dat de oorlog afmaakt. Ik denk dat zij het op mij zullen houden.''

Bush was kort van stof op diverse vragen over zijn pogingen in 2001 om het soort aanvallen als die van 11 september 2001 te voorkomen. Als hij had geweten dat terroristen vliegtuigen zouden gebruiken om gebouwen binnen te vliegen zou hij alles hebben gedaan om dat te voorkomen, zei de president drie keer. Op de vraag waarom hij, na een aanvankelijke weigering te verschijnen voor de commissie die 911 onderzoekt, nu alleen samen met vice-president Cheney en in besloten zitting zal verschijnen, zei de president dat de commissie hun enige vragen wil stellen en dat hij zich verheugt op die ontmoeting.

Zo waren er meer antwoorden die vallen in de categorie Radio Hanoi. Met 83 Amerikaanse doden en 560 gewonden in deze maand alleen, had de president maar één boodschap: we laten ons niet wegjagen, Amerika voedt de hongerenden en bevrijdt de onvrijen. ,,Wij hebben de opdracht voorop te lopen in de tocht naar een vrije wereld.''

    • Marc Chavannes