Shell-chef: ontslag onterecht

De Koninklijke/Shell groep heeft oud-productiechef Walter van de Vijver ontslagen ,,zonder enige geloofwaardige verklaring''. Dit schrijft de begin maart afgezette Van de Vijver in een verklaring die vannacht door zijn Amerikaanse advocaten is vrijgegeven.

Het is voor het eerst dat Van de Vijver commentaar geeft sinds de commissarissen van het olieconcern hem en topman Sir Philip Watts dwongen af te treden wegens de afboeking van 20 procent op de `bewezen' olie- en gasreserves.

De reactie van de voormalige Shell-bestuurder komt op een uiterst precair moment: de uitkomst van Shells interne onderzoek naar de reserveboekingen wordt binnen twee weken gepubliceerd.

Volgens Van de Vijver heeft hij sinds zijn aanstelling als hoofd van de divisie Exploratie en Productie in 2001 gekeken naar de reserves en wist hij snel dat sommige reserves niet geboekt hadden mogen worden. ,,Ik heb deze bevindingen onmiddellijk gecommuniceerd aan het comité van Managing Directors (CMD)'', aldus Van de Vijver.

Zijn uitspraken kunnen problemen opleveren voor de nieuwe topman Jeroen van der Veer, destijds ook al lid van het CMD, vergelijkbaar met de raad van bestuur. Vorige maand zei Van der Veer wel te weten dat Shell worstelde met de omvang van de reserves, maar niet dat reserves werden geboekt tegen de regels van de Amerikaanse beursautoriteit SEC.

Daarentegen stelt Van de Vijver nu het CMD regelmatig te hebben geïnformeerd over het deel van de reserves dat niet voldeed aan de SEC-regels. Hij gold tot zijn ontslag als mogelijk opvolger van Watts, die hem voorging als productiechef.

www.nrc.nl/doc:

brief Van de Vijver