`Roemeense vlag is veilig tegen aanval uit Tsjaad'

De Roemenen hoeven zich geen zorgen te maken over hun vlag: die hebben ze en die houden ze, ook al vecht het Afrikaanse Tsjaad bij de Verenigde Naties de Roemeense vlag aan.

Het was gisteren president Ion Iliescu zelf die liet weten dat de Roemenen hun driekleur zullen verdedigen, en wel ,,met diplomatieke middelen''. ,,We zullen de driekleur niet opgeven'', zo werd de president door persbureau Rompres geciteerd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kwam met een extra geruststelling: er is geen risico dat de vlag verloren gaat, hij is sinds 18 september 1997 geregistreerd en beschermd bij de World Intellectual Property Organization, een VN-instantie. Er is binnen twaalf maanden door niemand protest aangetekend, en dus is de vlag veilig, aldus het ministerie.

De Roemeense vlag toont drie verticale banen in de kleuren blauw, geel en rood. De vlag van Tsjaad is identiek. Nog twee landen, Moldavië en Andorra, hebben dezelfde driekleur en dezelfde verticale banen, maar die vlaggen bevatten het staatswapen in de middelste baan en zijn dus niet identiek aan de Roemeense en de Tsjadische vlag.

Het Roemeense tv-station Prima TV meldde eerder dat Tsjaad juridische experts van de VN in de hand heeft genomen om te zien hoe de Roemenen kunnen worden gedwongen hun vlag te veranderen, want twee identieke vlaggen – dat kan niet.

De Roemenen zijn zeker van hun zaak. Tsjaad is pas onafhankelijk sinds 1960, zeggen ze. Roemenië is veel ouder. En zijn vlag is ook veel ouder. Na de revolutie van 1848 immers mat het prinsdom Walachije – Roemenië bestond nog niet – zich een vlag aan in de kleuren blauw, geel en rood. De banen waren nog horizontaal, en in de middelste baan stonden de woorden `Rechtvaardigheid' (in het latijnse alfabet) en `Broederschap' (in het cyrillische schrift), maar de kleuren waren er al. Nog eerder, in 1834, stond de Ottomaanse sultan hospodar (prins) Alexandru Ghica van Walachije een vlag toe in diezelfde kleuren. Al toonde die vlag nog een gekroonde adelaar en dertien sterren, de banen waren horizontaal en de rode baan was breder dan de andere twee. Sterker: de kleuren waren al te vinden op de banieren van Stefan de Grote en Michael de Dappere.

En toch, als Tsjaad de Roemeense vlag aanvecht heeft het een argument, want in zijn huidige vorm dateert de Roemeense vlag pas van 27 december 1989. Toen werd, vlak na de val van het regime Ceausescu, het communistische staatswapen uit de vlag gehaald. En vóór de communistische tijd toonde de Roemeense driekleur altijd het (toen koninklijke) staatswapen. Identiek zijn de vlaggen van Roemenië en Tsjaad dus pas sinds 1989. Heeft Tsjaad toch oudere rechten?