Regeringen: burgers weg uit Irak

Verscheidene regeringen hebben hun burgers gisteren opgeroepen Irak te verlaten waar tientallen buitenlanders in gijzeling worden gehouden.

Volgens een Amerikaanse woordvoerder houden rebellen nu ongeveer 40 buitenlanders uit 12 landen vast.

Intussen heeft het Amerikaanse leger ruim 2.000 man samengetrokken rond Najaf, waar de radicale shi'itische geestelijke Muqtada Sadr verschanst zit. Het bestand tussen Amerikaanse mariniers en rebellen in de sunnitische stad Falluja is vanochtend met 48 uur verlengd.

Ondanks het bestand is gisteren en vandaag gevochten in de stad waar de afgelopen tien dagen honderden Irakezen zijn gedood.

Gisteren werd bekend dat behalve onder anderen Japanse en Amerikaanse burgers ook een Franse journalist en vier Italiaanse beveiligers in Irak worden vermist. De Arabische televisiezender Al-Jazira toonde gisteren beelden van de vier Italianen, omringd door gewapende mannen. De ontvoerders eisten de terugtrekking van de Italiaanse troepen uit Irak en de vrijlating van alle gevangen geestelijken in Irak. De Fransman, van CAPA-televisie, werd samen met een collega op de weg tussen Bagdad en Babylon gegrepen. De collega werd vrijgelaten. De daders hebben tot dusverre geen eisen gesteld.

Na de Duitse regering maanden gisteren ook de Franse regering haar burgers Irak te verlaten met het oog op de ,,onaanvaardbare'' ontvoeringen. De Russische regering maakte tegelijk bekend vandaag en morgen alle ruim 553 Russen en 263 burgers van ex-Sovjetstaten, in meerderheid technici die werken in de energieindustrie, uit Irak weg te halen. Sommige van de bedrijven waarvoor zij werken, zouden echter nog aarzelen uit angst voor hun contracten. Maandag werden drie Russen en vijf Oekraïeners ontvoerd, die later werden vrijgelaten. De Filippijnse regering overweegt in verband met het toenemend geweld haar 100 militairen uit Irak terug te trekken.

Van negen vermiste Amerikanen, twee militairen en zeven burgers onder wie beveiligingspersoneel, werden er gisteren vier dood teruggevonden. Het is niet duidelijk of ze zijn ontvoerd en vermoord of zijn gedood toen hun konvooi vrijdag bij Abu Ghraib ten westen van Bagdad onder vuur kwam. Slechts van één van de Amerikanen, die op de televisie is getoond, staat vast dat hij is ontvoerd.

Iraakse politici en geestelijken spannen zich in een oplossing te vinden voor het conflict tussen de rebellerende geestelijke Muqtada Sadr en de Amerikanen, om een aanval op Najaf te voorkomen. Dan zou wat nu een beperkte revolte is kunnen ontaarden in een shi'itische opstand. Sadr heeft gezworen zijn ,,volksrevolutie'' tegen de Amerikaanse bezetting voort te zetten, maar er zijn ook berichten dat hij bereid is zijn militie te ontbinden in het kader van een politieke regeling. De Amerikanen zeggen hem te zullen aanhouden of doden, maar hebben eveneens laten doorschemeren met zo'n compromis genoegen te kunnen nemen.

De maand april is nu al de dodelijkste maand voor de Amerikaanse troepen in Irak. De eerste 12 dagen van de maand zijn al zeker 83 Amerikaanse militairen gedood als gevolg van rebellenactiviteit. Vanochtend werd bekend dat gisteren en vandaag weer vier Amerikaanse mariniers zijn gedood.