Printerbedrijf Océ ziet omzet en winst dalen

Océ, fabrikant van printers en kopieerapparaten, heeft de afgelopen drie maanden minder winst en omzet geboekt. Het bedrijf onthoudt zich van een winstprognose voor dit jaar.

De winst van het Venlose concern kwam uit op 17,2 miljoen euro, ruim 18 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde met 8 procent naar 622,4 miljoen euro.

Het bedrijfsresultaat daalde met meer dan een kwart naar 30,4 miljoen euro. Zonder de nadelig effecten van wisselkoersen daalde de omzet fractioneel. De zwakke dollar bepaalde 7,2 procentpunt van de omzetdaling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Het bedrijf verwacht dat de sterke euro dit jaar de omzet en winst zal blijven drukken. Océ werkt met een gebroken boekjaar, dat loopt van 1 december tot 30 november.

Bestuursvoorzitter R. van Iperen liet begin maart tijdens de aandeelhoudersvergadering al weten dat de autonome omzetgroei verder zou toenemen. Deze positieve trend van het vierde kwartaal vorig jaar is in het eerste kwartaal voortgezet. De autonome verkoop van apparaten, software en advies steeg over de eerste drie maanden met 7,9 procent. Daarentegen daalde de autonome verkoop uit verhuur en leasing van apparatuur en het uitbesteden van documentbeheer met 3 procent. Na correctie van de invloed van de dollar daalde de autonome omzet met 0,7 procent.

De omzet bij de divisie voor snelle printers, waarmee bijvoorbeeld bankafschriften en energierekeningen worden geprint, daalde van 471 miljoen naar 439 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 22,9 miljoen euro, tegenover 30,1 miljoen een jaar eerder.

Ook bij het bedrijfsonderdeel breedformaatprinters, die bijvoorbeeld architecten- en ingenieursbureaus afnemen, daalde de omzet. In het eerste kwartaal bedroeg de omzet 183 miljoen euro tegenover 206 miljoen euro een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat was met 7,5 miljoen euro fors lager dan de 11,4 miljoen een jaar eerder.

Océ wil meer gaan produceren in Midden-Europa en het Verre Oosten. Het bedrijf heeft het overleg met vakbonden en ondernemingsraad hierover afgerond.