Pretparken Six Flags naar Britse belegger

De Europese attractieparken van Six Flags, inclusief het Nederlandse in Flevoland, zijn overgenomen door de Britse investeringsmaatschappij Palamon Capital Partners. De parken waren eigendom van de Noord-Amerikaanse Six Flags Group. Het Amerikaanse concern maakte de afgelopen drie jaar verlies en kiest er nu voor zich te concentreren op zijn 31 parken in Noord-Amerika.

De investeerder Palamon heeft 155 miljoen euro voor de zeven parken betaald. Voor Palamon is het hun grootste investering tot nu toe. Het gaat om de Six Flags pretparken in het Nederlandse Biddinghuizen en in België, om het Belgische Bellewaerde Park, om drie Walibi-parken in Frankrijk en het Duitse Warner Bros Movie World. Het Spaanse Warner Bros Movie World in Madrid valt buiten de overname. Dat park is grotendeels in handen van de gemeente Madrid, zegt een woordvoerster van de Europese Six Flags divisie in het Belgische Wavre.

Miles Cresswell-Turner, één van de partners van Palamon, ziet met name het Nederlandse en het Duitse park als de kroonjuwelen. ,,De andere parken bestaan vaak al veertig of zelfs vijftig jaar en zijn een vertrouwde naam in hun regio'', zegt hij in een telefonische toelichting. De groei moet van de twee nieuwere parken in Nederland en Duitsland komen. ,,Wat niemand weet'', zegt Cresswell-Turner, ,,is dat in Six Flags Holland de afgelopen vier jaar 70 miljoen euro is geïnvesteerd.''

De nieuwe eigenaar wil veel autonomie teruggeven aan het lokale management van de parken. Als voorbeeld noemt hij het Duitse park. Daar kwamen ooit twee miljoen bezoekers per jaar, maar dat aantal is fors gedaald. ,,Vooral omdat investeringen achterbleven, maar ook omdat het lokale management niet voldoende mocht meedenken en daardoor een deel van de regionale markt verloor. De regio is een belangrijk deel van onze doelgroep'', zegt Cresswell-Turner.

De voormalige directeur van de Europese Six Flags divisie Bill Muirhead gaat ook voor zijn nieuwe werkgever deze divisie leiden. Het hoofdkantoor van de Europese divisie blijft in Wavre. De overname zal geen gevolgen hebben voor het personeel, aldus de Britse investeerder. Of de naam Six Flags gehandhaafd blijft ,,is een open discussie''. ,,In ieder geval krijgen een aantal parken hun oude Walibi-naam weer terug'', vertelt Cresswell-Turner.

Met de opbrengst van de verkoop wil de Six Flags Group een deel van zijn schulden afbetalen en extra investeren in zijn Amerikaanse parken.