Premier: Spelen kunnen in 2016 naar Vlaanderen

De Vlaamse premier Bart Somers noemt het haalbaar om de Olympische Spelen van 2016 in Vlaanderen te houden. Hij heeft dat gisteren gezegd bij de presentatie van een haalbaarheidsstudie.

Onderzoekers van Deloitte & Touche becijferden het olympische budget op 4,1 miljard euro. Van de kosten zou echter 1,4 miljard ook worden gemaakt zonder Olympische Spelen. De overheid zou 820 miljoen moeten betalen, maar dat geld zou worden terugverdiend door extra banen en andere effecten.

Het Belgisch Olympisch Comité reageert sceptisch op de kostenraming. Secretaris-generaal De Bondt wijst erop dat de komende Olympische Spelen in Athene (augustus) twee keer zo duur zijn. ,,Die vier miljard lijkt een getal dat nog eens goed doorgenomen moet worden'', zei hij op de VRT-radio. Misschien moet Vlaanderen nog wat geduld hebben, meent De Bondt. ,,In het verleden is gebleken dat een eerste kandidatuur zelden goed afloopt. (..) Maar een kandidatuur in 2016 kan wel nuttig blijken voor 2020.''

De volgende Vlaamse regering, die deze zomer aantreedt, moet beslissen over de Vlaamse kandidatuur voor de Olympische Spelen. Premier Somers vindt het echter al ,,een kans die men niet mag laten liggen''.

Een eventuele kandidatuur inclusief uitgebreid dossier (bidbook) moet in 2007 bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) binnen zijn. Het IOC beslist in 2009 over de toewijzing. In 1920 heeft België al eens de Spelen georganiseerd, in Antwerpen. Onduidelijk is welke Vlaamse stad zich eventueel kandidaat stelt. Somers noemde Antwerpen, Brussel en Gent als mogelijkheden.

De dreiging van een terroristische aanval tijdens de Olympische Spelen van Athene heeft geen invloed op de kaartverkoop. Vier maanden voor het begin van het zestiendaagse evenement zijn al ruim 1,8 miljoen toegangsbewijzen verkocht. ,,De kaartverkoop ontwikkelt zich op een indrukwekkende wijze, ondanks het internationale gevoel van onzekerheid'', verklaarde de organisatie (ATHOC). De geschatte opbrengst is ongeveer 136 miljoen euro. Circa drie miljoen kaarten worden in de vrije verkoop gebracht. De ticketverkoop bevindt zich momenteel in de tweede fase die op 16 april afloopt. Op 1 juni begint de verkoop van plaatsbewijzen weer.