Justitie tolereert site moordfoto's

Een veroordeelde moordenaar exploiteert vanuit zijn cel een website met foto's en geluidsfragmenten van zijn laatste moord. Justitie zegt niet op te kunnen treden tegen de omstreden website van de Volendammer Martin K. De passages zijn afkomstig uit zijn strafdossier.

Op de website zijn politiefoto's te zien van de laatste moord die hij pleegde, inclusief twee foto's van het vermoorde slachtoffer in een plas bloed. Ook is te beluisteren hoe de vriendin van het vermoorde slachtoffer naar alarmnummer 112 belt. Ze vertelt dat haar ex-man (Martin K.) met een moordwapen voor de deur staat van haar woning in Zwaag. Vervolgens doet ze in paniek verslag van de moord. De fatale schoten zijn daarop te horen. De geluidspassage is op de website te beluisteren voor 80 cent per minuut. De website is inmiddels echter door andere sites overgenomen en is daar in zijn geheel gratis te bezichtigen en te beluisteren. Ook houdt de Volendammer op zijn site een dagboek bij van zijn leven in de gevangenis.

Een verdachte krijgt net als zijn advocaat inzage in zijn eigen dossier en krijgt hier ook een kopie van. Daarom zou het niet strafbaar zijn om je eigen strafdossier op internet openbaar te maken. De woordvoerster van Justitie acht optreden tegen de website dan ook ,,juridisch niet haalbaar''. Wel zouden nabestaanden van zijn slachtoffers volgens Justitie bezwaar kunnen maken.

Martin K., vanwege zijn spraakgebrek ook `de Stotteraar' genoemd, heeft in de penitiaire inrichting in Alpen aan de Rijn geen toegang tot een computer met internet, zegt de woordvoerster van het ministerie, ook niet in de openbare ruimte. Bij het bouwen van zijn website zou hij samen hebben gewerkt met een medewerker van het internetbedrijf Myrin Solutions in Amsterdam, zo laat het bedrijf weten. De medewerker, Ronald Rentenaar, zou Martin K. vorig jaar eveneens hebben geholpen diens escortbureau voor gevangenen te exploiteren. De medewerker is inmiddels ontslagen, meldt het bedrijf in een persbericht.

Justitie zegt Martin K. wel te kunnen beperken in zijn contacten met de buitenwereld en hoopt zo het voeden van de website te bemoeilijken. Martin K. mag de komende tijd minder vaak bellen, en onder toezicht. Ook voor bezoek en het verzenden van post gelden beperkingen. ,,De beperkingen gelden niet voor eeuwig, dat mag niet'', aldus Justitie.