Illustrator Gruau (95) overleden

Er was een tijd dat niet foto's maar tekeningen de Parijse mode lieten zien. Illustrator René Gruau was in zijn vak een van de grootsten. Hij is onlangs op 95-jarige leeftijd overleden. Ook zijn affiches en illustraties voor parfumflesjes als die van Dior waren wereldberoemd.

Renato Zavagli Ricciardelli werd in 1909 in Rimini geboren als zoon van een Italiaanse graaf en de Française Marie Gruau. Haar naam voerde hij later als kunstenaar. Zijn eerste illustraties publiceerde hij in 1924 en na een verblijf in Londen vestigde hij zich in 1930 in Parijs, waar hij werkte voor onder meer de Mairie-Claire. Zijn vroege werk doet qua stijl aan Beardsley en Toulouse-Lautrec denken. Na 1945 ontwikkelde hij bij het vakblad International Textiles verder zijn eigen, heldere stijl met ferme streken, sterke kleurvlakken en elegante vrouwen.

Voor Christian Dior verzorgde Gruau de publiciteit rond de lancering van het parfum Miss Dior. Daarmee had hij ook bij andere modeontwerpers als Balenciaga, Balmain, Fath en Givenchy veel succes. Eind jaren veertig en vijftig was hij de tekenaar die de New Look-stijl een gezicht gaf. Zelf zij hij eens: ,,Elegantie is vloeibaar en daardoor moeilijk te definiëren, maar het is gemaakt van verlangen en kennis, van gratie en verfijning en distinctie''.

Gruau tekende sinds eind jaren vijftig vooral affiches voor reclame, film en theater, zoals voor Air France, Renoirs film French Cancan en voor de cabaretten van de Moulin Rouge en het Lido. René Gruau stierf op 31 maart in Rome.