Ikea sluit bouwers uit

Woonwarenhuis Ikea doet geen zaken meer met vier bouwbedrijven die worden verdacht van `bouwfraude'. Dat heet de winkelketen de vier bedrijven per brief laten weten. Ook trekt Ikea de referenties over de vier bouwbedrijven in die zijn verstrekt na het werk dat de betrokken bedrijven in het verleden voor Ikea hebben verricht. De bouwbedrijven gebruiken deze referenties bij de verwerving van nieuwe opdrachten. Ikea heeft inmiddels ook de betrokken overkoepelende bouwinstanties en de ministeries van VROM en Verkeer en Waterstaat van de beslissing op de hoogte gesteld.

Justitie verdenkt de vier aangeschreven bouwbedrijven van bouwfraude. Ikea zelf lijkt benadeeld bij de bouw van een distributiecentrum in Oosterhout. Bouwer Heijmans zou voor deze opdracht 600.000 gulden hebben betaald aan bouwer VolkerWessels. Ook BAM en Ballast Nedam zouden bij de zaak zijn betrokken.

Een woordvoerster van Ikea verklaarde dat het bedrijf met geen van de vier bedrijven voorlopig nog zaken doet. Mocht blijken dat er gefraudeerd is, dan zal het meubelconcern een schadevergoeding eisen. De woordvoerster wilde niet ingaan op de vraag of er buiten het distributiecentrum in Oosterhout nog meer projecten zijn van Ikea, waarbij gefraudeerd kan zijn.