`Ik laat m'n kop er niet wéér afhakken'

De nieuwe blessure van PSV'er Arjen Robben is reden voor trainer en staf om zijn overhaaste revalidatie evalueren.

Theo Lucius is wedstrijdfit, maar de supersub van PSV mag vanavond niet spelen in het UEFA-Cupduel tegen Newcastle United. De middenvelder die dit seizoen als invaller een paar belangrijke goals heeft gemaakt in de diverse Europa-Cuptoernooien, moet van de clubarts nog minimaal twee weken wachten voordat hij in actie komt. ,,Ik laat mijn kop er niet nog een keer afhakken'', reageert dokter Cees-Rein van den Hoogenband op alle commotie over Arjen Robben. De jeugdige international moet zelfs vrezen voor het missen van Euro 2004, nadat hij zondag voor de tweede keer binnen vijf weken, op bijna dezelfde plaats, zijn hamstring scheurde.

Van den Hoogenband is ,,eindverantwoordelijk'' bij de medische staf van PSV en hij voelt zich ,,natuurlijk aangevallen''. Volgens de clubarts is het besluit om Robben tegen FC Groningen te laten invallen in goed overleg gebeurd. ,,Arjen wilde al veel eerder spelen, ik ben op de rem gaan staan. Achteraf kunnen we constateren dat we de enorme kracht in de poten van dat joch hebben onderschat. Hij heeft een dubbele acceleratie, net als Ronaldo die daarom ook veel spierblessures oploopt.''

Trainer Guus Hiddink noemt de nieuwe blessure van Robben ,,heel uitzonderlijk''. De coach belooft de zaak binnenkort te evalueren met de medische staf. ,,We moeten hieruit lering trekken en de vinger op de zere plek leggen. Alles wees erop dat Arjen kon spelen, we hebben als technische staf geen enkele druk op hem uitgeoefend. Misschien moeten we de volgende keer drie of vier dagen langer wachten'', refereert Hiddink indirect aan het niet meespelen van de wel fitte Lucius tegen Newcastle.

Volgens Van den Hoogenband zijn twee factoren van belang bij het genezen verklaren van een speler: de bevindingen van de patiënt en de gegevens van bijvoorbeeld een MRI-scan, zoals in het geval van Robben. de clubarts: ,,Nadat ik drie weken geleden nog een klein krasje vond, was de wond op de MRI nu helemaal genezen. Uit ervaring weet ik dat een gescheurde hamstring vier tot zes weken duurt. Arjen raakte tegen Auxerre op 11 maart geblesseerd, reken maar uit. Er staat geen vaste tijd voor. En waarom zou ik Arjen niet geloven? Een ventje van twintig is geen kleuter'', reageert Van den Hoogenband op de kritiek in de Volkskrant van vader en zaakwaarnemer Hans Robben, die vindt dat PSV zijn zoon in bescherming had moeten nemen.

PSV mist vanavond ook Kevin Hofland wegens een knieblessure. De verdediger heeft via zijn zaakwaarnemer tegenover het ANP kritiek geuit op de medische staf, die zijn herstel door een verkeerde diagnose heeft vertraagd. Volgens de artsen had Hofland een kneuzing in zijn knie opgelopen en kon hij eind vorige maand met een verdoving spelen tegen Willem II. Na een second opinion bleek de PSV'er een scheurtje in het kapsel van zijn knie te hebben opgelopen en had de injectiespuit een averechts effect. Hofland is ook slecht te spreken over de behandeling van een enkelblessure die hem bijna een heel seizoen aan de kant hield.

Clubarts Van den Hoogenband erkent dat ,,wij soms tot op de grens handelen'' als het gaat om het opstellen van nauwelijks fitte voetballers. Hij refereert aan verdediger Wilfred Bouma en doelman Ronald Waterreus die eind vorig seizoen door hem – hij is ook chirurg – werden geopereerd aan hun lies en vrij snel weer inzetbaar waren. Waterreus onderging daarvóór ook een elleboogoperatie en raakte toen, net als Robben nu, na zijn rentree vrijwel meteen weer geblesseerd aan het zelfde lichaamsdeel. Had de dokter toen wel goed gehandeld? Van den Hoogenband: ,,Een keeper valt nu eenmaal op zijn arm, dat hoort bij zijn vak.''

De landskampioen miste dit seizoen bij elkaar een heel elftal aan gekwetste spelers. De Zuid-Koreanen Young-Pyo Lee en Ji-Sung Park, die door interlandverplichtingen veel spelen én reizen, zijn de uitzonderingen die de regel bevestigen. Hiddink, oud-bondscoach van het Aziatische land: ,,Koreanen zitten fysiek en mentaal anders in elkaar. Park kan wel twee wedstrijden achter elkaar spelen. Anderen hebben meer moeite met de belastbaarheid. Het is de kip en het ei: hoe meer wedstrijden, hoe meer geblesseerden en hoe sneller ze moeten worden opgelapt.''

Van den Hoogenband onderschrijft de fysieke verschillen tussen Koreaanse en Nederlandse spelers. Hij wijst op een uitspraak van Johan Cruijff, die gezegd zou hebben dat een Nederlandse voetballer nog geen koprol kan maken. De clubarts: ,,Als ik zie dat Lee met een jetlag van hier tot Tokio meteen okselfris het veld opstapt, is er inderdaad een verschil. Alles is terug te voeren op de bedroevende kwaliteit van de gymnastieklessen in Nederland. De kinderen zitten de hele dag en spelen niet meer op straat. Ik ging vroeger op de fiets naar PSV, maar als ouder bracht ik mijn kinderen met de auto naar de zwemclub, dat is het verschil. Op latere leeftijd krijgt de jeugd van nu de rekening gepresenteerd.''

Voor het groeiend aantal spierblessures heeft Van den Hoogenband geen medische verklaring: ,,Alle topclubs hebben er last van. Twintig jaar geleden heb ik een wetenschappelijk artikel over spierblessures geschreven. Toen waren ze er blijkbaar ook al. Over gescheurde hamstrings is gek genoeg weinig bekend, dat zijn in medische kringen blijkbaar huis-, tuin- en keukenblessures.''

    • Jaap Bloembergen