Hersenspinsels van een horrorschrijver

Er zijn goede en slechte Stephen King-verfilmingen. Secret Window, gebaseerd op diens novelle Secret Window, Secret Garden, is niet slecht. Dat is vooral te danken aan de opmerkelijke cast die regisseur-scenarist David Koepp (Stir of Echoes) bij elkaar wist te krijgen.

Johnny Depp speelt Rainey Mort, een schrijver van horrorverhalen die, nadat hij zijn vrouw heeft betrapt op overspel, in afwachting van de echtscheidingsprocedure alleen in een houten huis aan de rand van een meer woont. Hij brengt zijn dagen het liefst slapend op de bank door in zijn favoriete kledingstuk, een tot de draad versleten ochtendjas.

Op een dag komt Shooter langs (John Turturro) die Rainey beschuldigt van plagiaat. Die moet binnen vier dagen aantonen dat zijn verhaal twee jaar eerder dan Shooters identieke versie in een tijdschrift is verschenen, zoals Rainey claimt. Anders volgen er repercussies. Als waarschuwing vermoordt Shooter alvast de hond van Mort.

Secret Window is een psychologische thriller over een schrijver die worstelt met een writer's block, zijn echtscheiding en de plagiaatbeschuldiging. De locatie blijft vooral beperkt tot het huis van Rainey en, uiteindelijk, de getormenteerde geest van de eens zo succesvolle schrijver.

Dat er iets mis is, blijkt uit een prachtig gechoreografeerd shot. In een van de eerste scènes daalt de camera af in het huis van Mort, zweeft door de kamers en gaat dan dóór een spiegel heen. Visuele krachtpatserij, lijkt het eerst. Tot blijkt dat de wereld achter de spiegel – een andere werkelijkheid – belangrijker wordt dan de fysiek zichtbare wereld. In die zin is deze film vergelijkbaar met de op een ander Kingboek gebaseerde The Shining, waarin Jack Nicholson – ook al lijdend aan een writer's block – langzaam krankzinnig wordt. In The Shining (van Stanley Kubrick) is de omkering `redrum' (murder) van belang voor het verhaal, in Secret Window bergt de naam van John Turturro's personage Shooter een aanwijzing over de afloop.

Wat Secret Window tot meer dan een dure B-film maakt, zijn de acteurs en de aandacht voor de gevolgen van overspel. Dat levert een amusante scène op bij de echtscheidingsadvocaat, die eventjes de wurgende spanning verlicht.

Secret Window. Regie: David Koepp. Met: Johnny Depp, John Turturro, Maria Bello, Timothy Hutton. In: 35 bioscopen.