Hargrove kijkt niet op een nootje

Jazztrompettist Roy Hargrove haakte met zijn cd Habana in op de Cuba-rage, op Moment to Moment zocht hij het in `late avond'-muziek en met Hard Groove omarmde hij vorig jaar hip-hop en arrenbie, met acht gastvocalisten onder wie D'Angelo en Erykah Badu. Met de RH Factor, de band die dit studio-product live verkoopt, stond hij vrijdag in een vol Paradiso.

Gedurende de eerst drie kwartier creëert Hargrove een sfeer die doet denken aan Miles Davis in diens laatste elektrische periode. De leider speelt vaker niet dan wel, basgitaar en slagwerk zorgen voor een vette, soms dreigende onderlaag en de solisten zijn zo vrij als een vogel. De enige richtlijn lijkt te zijn dat hun bijdragen telkens van `cool' naar `hot' moeten gaan.

Dat resulteert in een golvend patroon waarin niet op een nootje gekeken wordt en het publiek precies weet wanneer het moet juichen: als een saxofonist rood aanloopt of hevig gaat zweten. Toetsenspeler Bobby Sparks is minder snel moe. Na het imiteren van hinnikende paarden en een slagveld vol mitrailleurs zet hij zijn orgel op standje `orgel', om Jimmy Smith nog eens over te doen. Geinig.

Deel twee van het concert begint als de anonieme tweede toetsenspeler zich als zangeres Renee Neufville ontpopt. Omdat de andere vocalisten van Hard Groove thuis zijn gebleven, is er voor haar een hoop te doen. Omdat ze niet voor iedereen kan inspringen ontdekken gaandeweg steeds meer bandleden dat ze eigenlijk ook kunnen zingen, als laatste Roy Hargrove zelf.

Deze overgang van rockjazz naar arrenbie en soul gaat gepaard met een strakker bandconcept waarin niet Miles Davis, maar de band van James Brown het voorbeeld is. Met effectieve blazersriffjes en een knallende afterbeat waarop in elk geval te dansen valt. Daardoor gaat de RH Factor gaandeweg steeds meer lijken op Candy Dulfers Funky Stuff.

Roy Hargrove bracht in Paradiso weinig nieuws en slechts een piepklein stukje mysterie. De blonde gitarist die al die tijd onhoorbaar in het midden stond, was dat mischien de roadie van de band?

Concert: Roy Hargrove's RH Factor. Gehoord: 9/4 Paradiso

    • Frans van Leeuwen