Gruwelfilms zijn nu salonfähig

Twintig keer alweer. Dat betekent dus dat er al volwassen kinderen kunnen rondlopen die met hun ouders naar gekke enge films gaan kijken tijdens het Amsterdam Fantastic Film Festival (AFFF), voorheen Festival van de Fantastische Film, voorheen The Weekend of Terror. Alhoewel er waarschijnlijk niet veel zullen zijn die thuis te horen krijgen dat papa en mama elkaar ontmoet hebben bij een smoezelige zombieseksfilm van Lucio Fulci. Er zijn grenzen aan de groei.

Hoezeer het festival, op een paar edities na, onder leiding van oprichter en huidige directeur Jan Doense, die zegt dit jaar nu echt afscheid te nemen, ook gegroeid en zelf volwassen geworden is, een paar clichés moeten er blijven. Bijvoorbeeld dat van de bleke `Hoerrrrrrrr' roepende jongetjes (en een enkele dame) tijdens de bloederige visuele orgieën van The Night of Terror bij elke vrouw die gecast is om zich in een horrorfilm te laten afslachten.

Maar vergis je niet: het genre is niet zo seksistisch als het lijkt. De zombie-trilogie van George A. Romero bijvoorbeeld, waarvan het middendeel Dawn of the Dead nu in een remake van Zack Snyder op het festival zijn Nederlandse première beleeft, zat vol zogenaamde `sterke-vrouwenrollen.' En genretovenaar Quentin Tarantino, wiens kill Bill 2 op het AFFF zelfs zijn Europese première beleeft, voegt met Uma Thurman een trotse joffer toe aan het rijtje genreheldinnen.

Dat de fantasy-, cult-, horror- en science fiction-genres de kinderschoenen ontgroeid zijn en vooral dat wansmaak, gruwelen en griezelen salonfähig zijn geworden en daarmee hun charme verliezen, zoals de veelgehoorde kritiek op het festival luidt, betekent niet dat de programmering geen ontdekkingen meer belooft. Amerikaanse en Engelstalige films als Mindhunters (op de Veluwe opgenomen!), The Locals, 11.14, openingsfilm Blueberry van de in Utrecht geboren Jan Kounen (Dobermann) en Immortal van striptekenaar Enki Bilal komen later nog in de bioscopen. Aziatische anime en spookverhalen weten hun weg naar de liefhebbers inmiddels ook te vinden.

Maar wat te denken van de Bollywood-horror in Bhoot? Of het Spaanse Platillos volantes (Flying Saucers) waarin twee mannen tijdens het Franco-regime op zoek gaan naar buitenaardse wezens? Of de Duitse hippie-ellende van Tears of Kali? Daarvoor moet je echt naar Amsterdam.

20th Amsterdam Fantastic Film Festival. Van 14 t/m 21 april, Filmmuseum Cinerama, Melkweg Cinema, Paradiso, Amsterdam. The Night of Terror, 17 april, Filmmuseum Cinerama. Voor meer informatie: www.afff.nl.

    • Dana Linssen