Euro op laagste niveau sinds november

De koers van de euro is vanmorgen tegenover de dollar gedaald tot het laagste niveau sinds 28 november vorig jaar. De euro noteerde kortstondig een dieptepunt van 1,1896 euro per dollar, en noteerde rond het middaguur 1,1904 dollar.

Reden voor de dalende eurokoers was de publicatie van de Amerikaanse detailhandelsverkopen over maart. Die bleken van maand op maand te zijn toegenomen met 1,8 procent. Dat is het dubbele van wat analisten verwachtten. Ook de voorraadvorming bij bedrijven bleek sterk te zijn opgelopen. Op de financiële markten werd na bekendmaking van de cijfers verwacht dat de Amerikaanse centrale banken de rentetarieven binnen afzienbare tijd zullen verhogen vanaf het lage niveau van 1 procent voor het belangrijkste geldmarkttarief. Op de financiële markten houdt men rekening met een renteverhoging voor rond de zomer van dit jaar. Een hogere rente maakt de dollar minder onaantrekkelijk om aan te houden, en dus sterkte de dollar aan.

ABN Amro verlaagde vanmorgen zijn verwachtingen voor de euro-dollarkoers op de kortere termijn tot 1,17 dollar per euro. Op de obligatiemarkten stegen de langlopende rentes na bekendmaking van de Amerikaanse cijfers tot hun hoogste niveau sinds eind januari. Het rendement op de toonaangevende Nederlandse tienjarige staatslening steeg naar 4,25 procent. Drie weken geleden was deze rentevoet, die leidend is voor langlopende hypotheken, nog 0,4 procentpunt lager.

In China zei de bezoekende Amerikaanse vice-president Cheney dat de koers van de Chinese munt, de yuan, moet worden overgelaten aan de krachten van de vrije markt. Cheney gaf daarmee een nieuwe impuls aan de Amerikaanse druk op China om de munt los te koppelen van de Amerikaanse dollar. De VS vinden dat de yuan te goedkoop wordt gehouden, en daarmee de Amerikaanse export naar China hindert.