Eichel: Welteke overtrad regels

De president-directeur van de Bundesbank, Ernst Welteke, heeft met een hotelverblijf op kosten van derden de ongeschreven gedragsregels van de centrale bank overtreden. Dat stelt minister van Financiën en partijgenoot van Welteke, Hans Eichel. Het is voor het eerst dat Eichel (SPD) het gedrag van Welteke in de zogeheten Adlon-affaire expliciet veroordeelt.

Het is, aldus Eichel, ,,niet acceptabel dat de hoogste vertegenwoordiger van de bank, die ook een toezichthoudende functie heeft, een korte vakantie voor zichzelf en zijn familie laat betalen door een bank waarop hij toezicht uitoefent''.

Welteke raakte vorige week in opspraak toen bleek dat Dresdner Bank voor hem en zijn gezin een vierdaags verblijf in het luxe Hotel Adlon in Berlijn heeft betaald. De Weltekes verbleven tijdens de jaarwisseling 2001/02 in Berlijn in verband met festiviteiten rond de invoering van de euro. Nadat het openbaar ministerie in Frankfurt een vooronderzoek naar de kwestie was begonnen, legde Welteke, op verzoek van de overige directieleden van de bank, zijn functie voorlopig neer. De rekening in het Adlon bedroeg 7.661,20 euro.

Eichel riep Welteke niet direct op alsnog ontslag te nemen. Wel verdedigde hij zich in een vraaggesprek met de Frankfurter Allgemeine Zeitung tegen het verwijt dat zijn ministerie de val van Welteke moedwillig heeft bespoedigd. Diverse kranten hebben erop gewezen dat een voortijdig vertrek van Welteke de regering-Schröder de kans geeft met een nieuwe benoeming over het graf te regeren. De ambtstermijn van een eventuele opvolger loopt tot ver na de Bondsdagverkiezingen van 2006. De conservatieve oppositie wil Eichel in de Bondsdag horen over de gang van zaken die ze als ,,Duits Watergate'' omschrijft.