Een iets te transparante bestuurder

,,Ger mag wel wat minder netjes zijn'', zegt Sietze van der Heide over zijn collega Ger van der Lubbe. Allebei werken ze al jarenlang bij Basf Nederland, een dochteronderneming van 's werelds grootste chemieconcern Basf. Van der Heide is hoofd personeelszaken bij de Nederlandse dochter, waar 160 mensen werken. Van der Lubbe is er deze maand begonnen als plaatsvervangend directeur.

Loyaal, open, eerlijk. Het zijn typeringen die Van der Lubbe karakteriseren, aldus Van der Heide. ,,Hij is zó transparant dat het tegen hem kan werken'', zegt Van der Heide. ,,In het omgangsverkeer wordt die eerlijkheid van hem niet altijd op prijs gesteld. Britten zijn bijvoorbeeld veel minder open, maar krijgen daardoor wel meer gedaan.''

Van der Lubbe kan zich wel vinden in de omschrijving. ,,Ik kan goed luisteren, soms te goed'', zegt hij over zichzelf. ,,Ik vraag me wel eens af of mensen niet te veel inspraak hebben bij mij.''

Van der Lubbe kwam vijftien jaar geleden bij Basf in dienst toen het Duitse concern de Amerikaanse olie- en gasmaatschappij Pennzoil overnam. Hij werkte bij de Nederlandse vestiging van Pennzoil, als accountant. Daarvoor had hij veertien jaar bij de belastingdienst gewerkt.

De geboren en getogen Hagenaar kwam net van het gymnasium af, met een bèta-pakket. Toch koos hij voor de wereld van de financiën. ,,Ik zag een advertentie van de belastingdienst in de krant, en dacht, waarom niet. Je verdiende er een redelijk centje.''

Eenmaal bij Basf breidde zijn functie zich gaandeweg uit. Hij ging overnames begeleiden vanuit financiële en juridische hoek. En reorganisaties, waar er de laatste jaren veel van waren. Oorzaak van die trend is de globalisering van de chemische industrie, in combinatie met de economische tegenwind.

Bedrijven investeren fors in de belangrijkste groeimarkt, Azië. Maar in Europa en de Verenigde Staten vliegen de werknemers er met duizenden uit. Ook bij Basf. Als financieel deskundige twijfelt Van der Lubbe aan het nut van dat soort operaties. ,,Het kost enorme sommen geld om afstand te doen van al die mensen. Ik betwijfel of het de beloofde voordelen oplevert. Ik vrees dat bedrijven het vooral doen omdat ze het belang van de anonieme aandeelhouder hoger achten dan dat van de werknemer.''

Ook die reactie karakteriseert Van der Lubbe, zegt oud-collega Bill Currie van Wintershall (het voormalige Pennzoil). ,,Hij is begaan met de mensen op de werkvloer.''

Dat is ook af te lezen aan zijn hobby's. Van der Lubbe is fanatiek lid van de Lions club in Rheden, die bejaarden en gehandicapten helpt. ,,Ik heb de afgelopen drie zaterdagen hout staan hakken'', zegt Van der Lubbe. ,,Met de opbrengst regelen we bussen, waarmee we straks bejaarden naar een speciaal concert in Nijmegen kunnen vervoeren.''

Verder is hij bestuursvoorzitter van de rooms-katholieke kerk in zijn dorp, De Steeg. Hij speelt er ook wel eens orgel. En hij zingt bij het Dierens Mannenkoor. ,,Niet alleen kerkliederen hoor. We hebben een breed repertoire'', zegt Van der Lubbe.

Bij een van de reorganisaties heeft Basf zijn verkooporganisaties in Nederland, België, Frankrijk en Zwitserland ondergebracht in één business center. Het wordt geleid vanuit Parijs, door de Fransman Olivier Homolle. Hij is officieel de directeur van Basf Nederland. Maar Van der Lubbe is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken.

Van der Lubbe zit verder in de raad van commissarissen van drie andere Nederlandse dochters van Basf, die verven, drukinkt en olie en gas verkopen. Zo houdt hij bij die bedrijven een vinger aan de pols. Handig, omdat hij vaak de Nederlandse financiële spreekbuis is bij de centrale afdelingen van Basf in Ludwigshafen. ,,Als je weet wat er speelt, kun je dat beter voor het voetlicht brengen'', zegt Van der Lubbe. Maar heel veel illusies maakt hij zich niet. Zo heeft hij bij de hoofddirectie zijn twijfels geuit over de recente massaontslagen. Maar geluisterd werd er niet. ,,In een groot concern als Basf heb je weinig invloed op zulke dingen'', vindt de Hagenaar. ,,Het zijn vaak politieke beslissingen.''