Debat over rede van Bush

Onsamenhangend

Gelukkig hield president Bush gisteravond eindelijk een prime time persconferentie. Helaas stelde hij geen van de vragen aan de orde die de Amerikaanse gemoederen op dit moment het meest bezighouden: hoe Irak uit zijn huidige chaos te bevrijden en wat hij heeft geleerd van het 11 september-onderzoek. Bush was serieus en indrukwekkend aan het begin van zijn speech

[...] Maar zijn antwoorden op vragen waren bedroevend onsamenhangend en onduidelijk. Hij beloofde dat, aan het einde van 2005, Irak zich zal hebben ontwikkeld tot een volwaardige democratie, het geweld en de wanorde achter zich latend. Maar de beschrijving hoe het land daar moest komen, bestond slechts uit een lijstje met data van goede voornemens. [...] De tweede kwestie die de natie de afgelopen dagen in zijn greep heeft gehouden is de onderzoekscommissie van 11 september. Terwijl hij herhaaldelijk zijn verdriet uitte over de doden die zijn gevallen bij de terroristische aanslagen in New York en Washington, leek Bush geen twijfels te hebben over de juistheid van zijn eigen gedrag, en geen vragen of hij misschien had moeten reageren naar aanleiding van het rapport over binnenlandse terreur dat hij ontving op 6 augustus, 2001.

De Verenigde Staten heeft, sinds de regering Bush is aangetreden, al zoveel crises meegemaakt dat het soms voelt alsof de natie zich heeft begeven in een lang en pijnlijk leerproces waarbij iedere geaccepteerde waarheid verandert in twijfel en elke verwachting wordt omgevormd tot een vraagteken. Alleen Bush lijkt op een of andere manier twijfel of verandering te kunnen mijden.

(Commentaar in The New York Times)

Teveel plannen

[...]In de afgelopen periode heeft de regering-Bush een aantal plannen bedacht voor de overgang naar een democratie in Irak. Van elk plan, nadat het niet haalbaar bleek, werd weer afgezien.

[...] Door de wijze waarop het Witte Huis de oorlog heeft gevoerd, moeten de Verenigde Staten alle kosten en risico's die samengaan met ieder aspect van de Iraakse overgang opbrengen. We hebben levens, tijd en overtuigingskracht verloren. En we zien een toenemend aantal Irakezen de Verenigde Staten ervan langsgeven om hun frustratie te uiten over wat de regering-Bush wel en niet heeft gedaan.

(Democratisch presidentskandidaat John Kerry in The Washington Post)

Vragen bij leiderschap Bush

[...] Aan het einde van de persconferentie werd Bush gevraagd wat hij had geleerd van de gebeurtenissen na de 11 september-aanslagen. Hij zweeg, schudde zijn hoofd, trok een grimas en kwam toen met niks, ook al was dit het soort vraag waarop hij zich had moeten voorbereiden. ,,Ik weet zeker dat er zo wel iets door mijn hoofd zal schieten tijdens deze persconferentie'', zei hij, ,,Maar dat is nog niet gebeurd.'' Bush zag ervan af om het handelen van zijn eigen regering, van vóór 11 september, te bekritiseren. Toen hij werd ondervraagd over de presidentiële briefing van 6 augustus 2001, waarin werd gewezen op activiteiten van Al-Qaeda in de Verenigde Staten, zei Bush: ,,Er stond een waarschuwing in over de plannen van (terroristenleider Osama) bin Laden met Amerika. Maar eerlijk gezegd leek me dat geen nieuws.''

[...] De persconferentie gisteravond komt aan het begin van wat een stevige presidentiële verkiezingscampagne belooft te worden. Bush verwacht dat hij profijt zal hebben van de wijze waarop hij de oorlog tegen het terrorisme en de oorlog in Irak heeft gevoerd. Maar dat zal afhangen van de mate van vooruitgang die hij ter plekke wil boeken en waarover hij zo vaak heeft gesproken. Gisteravond sprak hij zich hoopvol uit over de toekomst van Irak, maar of hij als leider geschikt is, blijft een open vraag.

(Nieuwsanalyse van Dan Balz in The Washington Post)