Cheney kreeg geld van Halliburton

De Amerikaanse vice-president Dick Cheney heeft vorig jaar van het Texaanse oliebedrijf Halliburton 178.437 dollar ontvangen, ongeveer evenveel als hij als vice-president jaarlijks ontvangt. Dat blijkt uit zijn belastingaangifte, gisteren openbaar gemaakt door het Witte Huis. Volgens Cheney gaat het om achterstallig loon: Cheney leidde Halliburton tot hij vice-president werd. Het bedrijf heeft inmiddels voor miljarden dollars contracten in Irak in de wacht gesleept. Tegen een dochtermaatschappij van Halliburton loopt een onderzoek omdat het bedrijf het Amerikaanse leger te veel zou hebben gerekend voor geleverde brandstof. Het echtpaar Bush had overigens in 2003 een belastbaar inkomen van 727.083 dollar, het echtpaar Cheney gaf 813.226 dollar op aan belastbaar inkomen.