Campina koopt fabriek in Thailand

Zuivelcoöperatie Campina heeft in Thailand een fabriek overgenomen van het Italiaanse concern Parmalat, dat in een omvangrijke fraudezaak verwikkeld is. Dat heeft het Nederlandse zuivelbedrijf gisteren bekendgemaakt.

Campina zet hiermee zijn eerste stappen op de Aziatische markt, waar de vraag naar vlees en zuivelproducten snel stijgt. Tot nog toe was Campina vooral actief in Nederland, Duitsland, België en sinds een aantal jaren ook in Rusland. Het haalde vorig jaar een omzet van 3,7 miljard euro. Bestuursvoorzitter Tiny Sanders liet vorige maand tijdens de presentatie van de jaarcijfers al weten dat Campina uitbreiding zoekt in Azië.

De nu overgenomen fabriek is gevestigd in Bangkok, en produceert zowel gepasteuriseerde als gesteriliseerde melk. Er werken 175 mensen en de omzet bedraagt enkele miljoenen euro's per jaar. Campina wil niet zeggen hoeveel het bedrijf heeft gekost.

Door deze overname gaat Campina concurreren met de andere grote Nederlandse zuivelonderneming, Friesland Coberco Dairy Foods (FCDF). Die verkoopt melk, drinkyoghurts en vruchtensappen in Thailand, Maleisië, Vietnam, Singapore, Hongkong en China. Met circa 4.500 werknemers haalde Friesland Coberco in Azië vorig jaar een omzet van 691 miljoen euro.

Campina heeft niet voor China als eerste vestigingsplaats gekozen, omdat de concurrentie daar te hevig is. Bovendien is Thailand een van de snelst groeiende economieën in de regio. Het is bekend dat in ontwikkelingslanden de vraag naar `luxe-artikelen' zoals vlees, kaas en melk snel toeneemt, naarmate het inkomen stijgt. Met de vestiging in Bangkok hoopt Campina relatief snel een lokale organisatie op te kunnen bouwen.