Bush wil extra troepen naar Irak

De Amerikaanse president George Bush is bereid meer troepen naar Irak te sturen om de rust en orde in dat land te herstellen, zodat de democratie er kan worden gevestigd. Dat heeft hij gisteravond gezegd in een rechtstreeks uitgezonden toespraak en een aansluitende persconferentie.

Bush erkende dat de Verenigde Staten een paar ,,moeilijke weken'' achter de rug hebben in Irak. Maar hij toonde zich vastbesloten het land democratie te brengen om zo ,,het werk van de gevallenen af te maken''. Hij verwierp de suggestie dat de situatie in Irak dreigt uit te lopen op een `nieuw Vietnam'. ,,Ik vind die vergelijking onjuist. En ik geloof ook dat die vergelijking het verkeerde signaal is voor onze troepen en het verkeerde signaal is voor de vijand.''

Bush zei te hopen dat een nieuwe resolutie van de VN-Veiligheidsraad het meer landen mogelijk zal maken te helpen bij de wederopbouw van Irak. Het was voor de derde keer tijdens zijn presidentschap dat Bush een rechtstreeks uitgezonden persconferentie hield op prime time, negen uur 's avonds, het tijdstip waarop de meeste Amerikanen televisie kijken. Eerst hield hij een toespraak van 17 minuten. Hij onderstreepte daarin vooral de vastberadenheid van de VS in Irak te blijven totdat daar de rust is hersteld en zijn overtuiging dat het terrorisme het hoofd geboden moet worden.

Het geweld in Irak weigerde hij te zien als een ophanden zijnde burgeroorlog of het resultaat van volksverzet. ,,Het geweld dat we nu hebben gezien is een greep naar de macht [...] door radicale en meedogenloze lieden.'' Bush onderstreepte het belang van aanwezigheid van Amerikaanse troepen in Irak. Maar hij hield vast aan zijn plan om op 30 juni de macht over te dragen aan een Iraaks bestuur.

Over het grote aantal slachtoffers in Irak – april is nu al de dodelijkste maand sinds de val van Bagdad een jaar geleden – zei Bush: ,,Niemand houdt ervan dode mensen te zien op de televisie. Ik ook niet. Het is een zware tijd voor het Amerikaanse volk dat dit moet zien.'' De president waarschuwde dat voor het behalen van succes in Irak mogelijk nog veel meer slachtoffers zullen vallen. ,,Ons werk wordt misschien nog wel moeilijker voordat het kan worden beëindigd [..] Desondanks is er geen veiliger alternatief'', zei Bush.

analyse pagina 5

hoofdartikel pagina 11

WWW.NRC.NL tekst Bush