Bewoners van Vinkenslag blokkeren A2

Circa honderd bewoners van woonwagenkamp Vinkenslag hebben vanmorgen snelweg A2 bij het stadion van MVV in Maastricht enige uren geblokkeerd.

Volgens een woordvoerder van de kampers was de actie gericht tegen de recente strenge controles van de gemeente Maastricht op Vinkenslag. De blokkade leidde de hele ochtend tot een chaos op tal van Limburgse wegen. De kampers, die autobanden en huishoudelijk afval op de snelweg hadden gegooid, ontvouwden spandoeken met daarop teksten als: `Kampers, wij zijn één familie', `We leven weer in de jaren `40-'45' en `Leers we zijn ook mensen, dieren leven in een kooi'.

Burgemeester G. Leers van Maastricht liet via een woordvoerder weten ,,verrast'' te zijn door het optreden van de kampers. Hij noemde de kritiek van de bewoners onterecht. Maastricht doet volgens hem niets anders dan uitvoeren wat met de kampers is overeengekomen, en is bezig met de sanering van het kamp. ,,Wat wij doen is gewoon de reguliere handhaving. We komen niet met verrassingen of nieuwe regels.''

Om half elf beëindigden de kampers hun actie onder luid getoeter van hun auto's vrijwillig, nadat ze gesprekken hadden gevoerd met de politie die niet ingreep. Kort daarna reed een aantal busjes van de mobiele eenheid (ME) naar de plaats van de blokkade om ervoor te zorgen dat bulldozers en vrachtwagens met grijparmen de rommel op de weg konden opruimen. De kampers hebben aangekondigd dat er nieuwe acties volgen, ook door kampers elders in het land.

De gemeente en bewoners van Vinkenslag hebben al geruime tijd ruzie. Meer dan eens ging de politie de laatste jaren, met steun van de ME, het kamp op omdat ze bewoners – veelal handelaren in gebruikte auto's – verdacht van illegale activiteiten, zoals onder meer het kweken van hennep. De politie liet binnen de hekken van het kamp ook hennepkwekerijen ontruimen. Vinkenslag moet de komende jaren inkrimpen van 120 naar tachtig wagens. Maastricht wil het kamp omvormen tot een bedrijventerrein. Alleen bewoners die een levensvatbaar bedrijf hebben, kunnen blijven. De bewoners die moeten vertrekken, krijgen een andere plek in de stad toegewezen. Vorige week stonden de gemeente en bewoners van Vinkenslag voor de rechter, nadat de gemeente meende dat een bewoner illegaal een woonwagen op het kamp had geplaatst. De rechter gelastte dat hij de wagen voor 1 mei moet weghalen.