Beurs daalt door zorg over rente

De effectenbeurzen in Europa zijn de handelssessie vanmorgen slecht begonnen. Tegenvallende kwartaalresultaten van de Amerikaanse chipproducent Intel en bezorgdheid op Wall Street over een mogelijke renteverhoging drukten gelijk bij aanvang van de handel de koersen.

In Amsterdam stonden tegen het middaguur bijna alle 25 AEX-fondsen in de min. De belangrijkste graadmeter op het Damrak kreeg daardoor een verlies van 3,99 punten, ofwel 1,1 procent, voor de kiezen op 349,35 punten. Ook de beursindices in Londen, Parijs en Frankfurt verloren 1 procent of meer. Gisteravond verloren de Dow-Jonesindex en de Nasdaq al respectievelijk 1,3 en 1,7 procent. In Tokio wist de Nikkei het verlies vanmorgen te beperken tot 0,2 procent.

ASML kreeg de hardste tik door Intel. De chipmachinefabrikant zakte 4,2 procent in koers, vooral doordat zijn Amerikaanse branchegenoot een teleurstellende omzetverwachting voor het tweede kwartaal openbaarde. Ook electronicaconcern Philips verloor terrein (min 1,6 procent) en in Parijs en Frankfurt leden STMicroelectronics en Infineon mee.

Beleggers zijn er weinig gerust op dat andere grote technologieconcerns, zoals Intel-concurrent AMD, Texas Instruments en IBM, deze week met optimistische berichten komen. Winstnemingen in de IT-sector, die de afgelopen twaalf maanden goed heeft geboerd op de beurs, zijn daardoor nu aan de orde van de dag.

In de MidKap-index in Amsterdam maakte Océ een flinke smak met een verlies van bijna 10 procent. De kopieer- en printerfabrikant presenteerde tegenvallende kwartaalcijfers en durfde geen verwachtingen uit te spreken. Analisten waardeerden gelijk het aandeel Océ af. Enkele positieve ontwikkelingen vielen er ook nog te noteren. Zo was in Parijs het aandeel Danone in trek, doordat het voedingsmiddelenconcern een fraaie omzet over het eerste kwartaal presenteerde. Danone steeg 3 procent.

Ook het koersniveau van de euro is positief voor de Europese belegger. Tegen het middaguur noteerde de euro 1,1910 dollar, terwijl een maand geleden nog koersen van 1,27 dollar heel normaal waren. Met spanning wachtten valutahandelaren op de publicatie van de inflatiecijfers later op de dag in de VS. Dan zou duidelijk worden of de Amerikaanse rente binnenkort inderdaad omhoog moet.