Adviseur van Poetin: wijs Kyoto-protocol af

Andrej Illarionov, de belangrijkste economisch adviseur van de Russische president Vladimir Poetin, heeft zich in een rapport uitgesproken tegen Russische ratificatie van het Kyoto-protocol over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Volgens Illarionov kan Rusland beter de internationale kritiek die dat ongetwijfeld met zich meebrengt voor lief nemen, in plaats van de bemoeienis van internationale controle-organen met Russisch binnenlands beleid.

Hoewel `Kyoto', dat tot nu toe alleen de uitstoot van broeikasgassen tot 2012 regelt, voor Rusland voorlopig geen consequenties heeft, verwacht Illarionov dat dit na 2012 – of misschien zelf een paar jaar daarvoor al – zal veranderen door de economische groei. Als Rusland nu zou meedoen, zal het volgens Illarionov tegen die tijd vrijwel onmogelijk zijn om zich alsnog uit `Kyoto' terug te trekken.

Als Rusland (goed voor 17 procent van de uitstoot) het protocol niet ratificeert, kan het niet in werking treden doordat de Verenigde Staten (verantwoordelijk voor ruim 36 procent van uitstoot) het hebben afgewezen.