Witte Huis geeft geheim memo vrij

Het Witte Huis heeft afgelopen weekeinde het document vrijgegeven dat waarschuwt voor mogelijke aanslagen in de Verenigde Staten door het terreurnetwerk Al-Qaeda. Het document werd iets meer dan een maand voor de aanslagen van 11 september, op 6 augustus 2001, aan president Bush voorgelegd.

Het openbaar maken van het als geheim geclassificeerde document volgt op het verzoek van de speciale commissie van het Congres die onderzoek doet naar de aanslagen van 11 september. De commissie had om inzage gevraagd om na te gaan of de aanslagen voorkomen hadden kunnen worden.

In het document, dat `Bin Laden vast van plan binnen de Verenigde Staten aan te vallen' is getiteld, wordt onder andere gerefereerd aan plannen van aanhangers van Bin Laden om vliegtuigen te kapen om op die manier de vrijlating af te dwingen van veroordeelde terroristen.

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Condoleezza Rice, had vorige week tijdens haar getuigenis onder ede voor de commissie gezegd dat in het document niet concreet werd verwezen naar mogelijke aanslagen en meer werd gesproken in ,,historische termen''. Dat is, naar nu blijkt, niet de volledige weergave geweest van de inhoud van het document.

Maar ook president Bush ontkende gisteren dat in het document ook maar op enigerlei wijze is gewaarschuwd voor een concrete aanslag. ,,Dat is niet wat er in het rapport stond. Het was meer een terugblik op de intenties van Osama [bin Laden]'', aldus Bush. In één adem drong Bush er wel op aan de werkwijze en de organisatiestructuur van de Amerikaanse inlichtingendiensten verder te hervormen. Op welke manier dat moet gebeuren, maakte hij niet duidelijk.

Volgens de precieze tekst van het document, dat anderhalve pagina lang is, had de federale inlichtingendienst FBI in het voorjaar en de zomer van 2001 ,,patroon van verdachte binnenlandse activiteit'' vastgesteld die zouden duiden op ,,kapingen of andere soorten aanvallen''. Het rapport meldt ook dat ,,meer sensationele rapporten over bedreigingen'' die in het verleden werden gemeld, ,,niet bevestigd'' konden worden. Die dreigingen hadden met name betrekking op kapingen door Bin Laden.

Het rapport rept ook over ,,ongeveer 70 onderzoeken'' in de VS door de FBI die op de een of de andere manier te maken zouden hebben gehad met Bin Laden. Die onderzoeken werden drie maanden voor de aanslagen verricht.

Bush heeft aangekondigd dat hij vanavond Amerikaanse tijd, tijdens zijn derde prime time persconferentie sinds zijn aantreden, meer vragen zal beantwoorden over de kwestie.