Vice-gouverneur wil muur rond sloppenwijken Rio

De plaatsvervangend gouverneur van de Braziliaanse staat Rio de Janeiro wil rond twee sloppenwijken in de gelijknamige stad een drie meter hoge muur bouwen. Hiermee moet het voor de militaire politie makkelijker worden om de orde te bewaken in de favelas Rocinha en Vidigal.

De gouverneur deed zijn uitspraken na een weekeinde vol geweld in Rocinha, met 150.000 inwoners een van de grootste sloppenwijken van Latijns-Amerika. Afgelopen vrijdag drongen zestig zwaarbewapende bendeleden uit de wijk Vidigal de dichtbevolkte wijk binnen en probeerden illegale verkooppunten voor drugs van een andere bende in te nemen. Ze stuitten daarbij op hevig verzet. Veel wijken in Rio de Janeiro worden beheerst door drugsbendes, die van tijd tot tijd slaags raken.

Om een einde te maken aan het geweld tussen drugsbendes, viel de militaire politie met zeker duizend man Rocinha binnen. Bij het daaropvolgende geweld vielen acht doden. Veel van de bewoners zijn gevlucht.

,,We moeten onmiddellijk een muur bouwen [rond de wijken]'', zei plaatsvervangend gouverneur Luiz Paulo Conde naar aanleiding van het geweld gisteren. ,,Dat kan het geweld niet stoppen, maar wel het gebied afbakenen.'' De politie denkt dat zeker veertig bendeleden het nabijgelegen oerwoud in zijn gevlucht. De vice-gouverneur meent ook dat een muur voorkomt dat de wijken zich ,,in naam van de drugshandel'' nog verder uitbreiden richting het oerwoud. De verkoop van drugs levert alleen al in Rocinha drie miljoen dollar per maand op.

De burgemeester van Rio de Janeiro, Cesar Maia, noemde het plan van de vice-gouverneur ,,ongelooflijk''. ,,Ze willen een soort attractiepark maken voor drugs- en cocaïnesmokkel'', zo zei Maia, die federale hulp heeft ingeroepen om een einde te maken aan de drugshandel en het bijbehorende geweld. Minister van Justitie Marcio Thomaz Bastos heeft aangegeven dat de federale regering bereid is het leger in te zetten om de orde te bewaren.

Ook mensenrechtenorganisaties hebben hun afschuw uitgesproken. Amnesty International denkt dat een muur onschuldige mensen straft en niet effectief zal zijn. De organisatie Global Justice zei te vrezen dat de muur ,,sociale apartheid'' zou veroorzaken.