`Tijd van rode cijfers ligt achter ons'

Philips boekte het afgelopen kwartaal een forse winst, maar analisten vinden dat het onderhuids minder goed loopt. Bestuurder Jan Hommen zegt dat er geen reden tot zorg is.

Verlies dat omslaat in winst, een hogere omzet ondanks de goedkope dollar en alle sectoren die winst boeken. Reden voldoende voor Philips om tevreden te zijn over het eerste kwartaal. En om optimistisch naar de toekomst te kijken. De chipsector maakt weer winst en de combinatie Philips en het Koreaanse LG kan de lcd-schermen niet aanslepen. De alliantie, voor de helft eigendom van Philips, boekte een nettowinst van 215 miljoen euro (17 miljoen verlies in 2003). En de lichtdivisie is bijna even winstgevend als altijd.

Toch zijn de financiële markten kritisch. Mede door teleurgestelde analisten stond het aandeel de gehele ochtend op verlies, terwijl de rest van de beurs positief was. Het operationele resultaat – drie van de vijf divisies boekten achteruitgang – valt volgens de analisten tegen.

Bijvoorbeeld bij de divisie huishoudelijke apparatuur, waar de winst van 81 miljoen naar 44 miljoen euro liep. De omzet, eveneens in vergelijking met een jaar geleden, daalde met maar liefst 14 procent.

Geen reden tot zorg, vindt financieel bestuurder Jan Hommen in een toelichting. ,,Het eerste kwartaal van vorig jaar was door verschillende nieuwe producten uitzonderlijk goed. Verder zag je dat de handel in de eerste twee maanden onzeker was en ze eerst de voorraden wilde verlagen. In maart liep het alweer beter en het tweede kwartaal zal verder herstel laten zien.'' Los van de ,,zwakke'' Europese markt, zat het ook op de Amerikaanse markt tegen. Scheermesproducenten als Schick en Gilette kwamen met extra marketinginspanningen waar de scheerapparaten last van hadden. ,,Daar hebben we goed op gereageerd. Dit soort ontwikkelingen hoort gewoon bij de markt.''

Over de divisie consumentenelektronica (CE) is Hommen eveneens optimistisch. De grootste divisie van Philips (omzet 2 miljard) boekte een `winstje' van 59 miljoen euro. Zonder de inkomsten uit licenties (80 miljoen) was CE zelfs verliesgevend geweest. ,,Maar zonder de kosten van reorganisaties was de divisie wel degelijk winstgevend. Als je bekijkt waar we vandaan komen, dan is dit voor het eerste kwartaal, voor consumentenelektronica het moeilijkste kwartaal, een prima resultaat'', aldus Hommen. ,,En het volgende kwartaal zal een flinke groei laten zien, mede gelet op de komende Olympische Spelen en de Europese kampioenschappen voetbal.'' Een tegenvaller was dat consumentenelektronica in Amerika weer verliesgevend was, maar voor heel 2004 verwacht Hommen winst. In 2002 dreigde topman Kleisterlee nog uit de VS te vertrekken wanneer CE niet snel winstgevend zou worden.

Philips zet nu de kaarten op expansie. Het concern heeft al lange tijd min of meer dezelfde omzet: zeven jaar geleden boekte het bijvoorbeeld meer omzet dan nu. Als sectoren die momenteel het meest voor expansie in aanmerking komen, noemt Hommen nu de lichtdivisie, huishoudelijke apparatuur en de medische sector. In de productie van medische apparatuur heeft Philips de afgelopen jaren al miljarden gestoken en als winststreven is voor 2004 steeds een marge van 14 procent (winst voor afschrijvingen als percentage van de omzet) genoemd. ,,Dat gaat ook lukken'', zegt Hommen, ook al zit dit percentage voor het eerste kwartaal nog ruim onder de 10 procent. ,,Deze sector moet het vooral van de tweede helft van het jaar hebben. Je voelt natuurlijk dat de zorgbudgetten van de overheden krapper worden, maar als we de huidige lijnen doortrekken en kijken naar de orderportefeuille dan denken we die 14 procent zeker te halen.''

Investeringen moeten ook plaatsvinden bij de twee allianties die Philips heeft met LG. Rond LG.Philips Displays (dat monitoren produceert) wordt momenteel met de meer dan vijftig banken gesproken over een herfinanciering: in ruil voor eigen geld van de twee moeders willen de financiers de kredieten verlengen. In de alliantie LG.Philips LCD wil Philips, ondanks de zonnige toekomst, geen geld meer steken. ,,We hebben er al veel in geïnvesteerd en we zijn ervan overtuigd dat deze activiteit zelf de nodige middelen kan genereren'', aldus Hommen. Dat zal via een beursgang gebeuren, maar dat duurt langer dan verwacht. Van onenigheid met de partner LG (,,de leidende partij'') is volgens hem geen sprake. ,,Zij zijn met verschillende voorstellen bezig''.

Voor het lopende jaar doet Philips geen concrete winstverwachtingen. Wel zegt het concern te verwachten zwarte cijfers te zullen schrijven, zowel het operationale resultaat als de nettowinst. ,,De tijd van rode cijfers ligt nu wel achter ons'', aldus Hommen.

    • Erik van der Walle