Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Aandacht voor rouwverwerking bij kinderen die een familielid hebben verloren. De stichtingen Achter de Regenboog en Odyssee organiseerden een weekend waarin kinderen en ouders hun ervaringen met de dood een plek

kunnen geven. Ned.1, 20.30-21.07u.

Koppen. Reportage waarin vrouwen en kinderen vertellen over aan alcohol verslaafde moeders. VRT, 21.45-22.20u.

Nova. Reportage over de veteranen van de Russische geheime dienst KGB die een rol hebben gespeeld bij de vrijlating van Artsen zonder Grenzen-medewerker Arjan Erkel. Ook aandacht voor de situatie in Irak. Ned.3, 22.20-23.08u.

DOCUMENTAIRE

Andere tijden. Aandacht voor de staking in 1973 van de vrouwen van ritssluitingfabriek Optilon in het Oostgroningse Winschoten, omdat ze evenveel wilden verdienen als de mannen die voor hetzelfde werk 30 procent meer loon kregen. De Optilon-vrouwen verloren deze strijd, maar kregen wel de Emancipatieprijs van het weekblad Libelle. Ned.3, 20.57-21.30u.

Hoge bomen: prins Bernhard. Herhaling uit vorig jaar van een tweedelig portret van prins Bernhard. Vrienden, bekenden onder wie Paul Fentener van Vlissingen en oud-minister van Defensie Henk Vredeling praten openhartig over de prins. Ned.1, 21.07-21.52u.

Safe as houses. Reportageserie over verhuizingen en de stress die dat met zich meebrengt. BBC2, 21.00-22.0u.

Keuringsdienst van waarde. Zie tv-vooraf. Ned.3, 21.30-22.00u.

't Zal je maar gebeuren: Vies en verlaten. Reportage over de 4.000 straatkinderen in Boekarest. Ned. 1, 23.08-23.43u.

VPRO's Import: Algérie(s). Slot van een tweeluik over de recente geschiedenis van Algerije behandelt het geweld, terrorisme (tegen intellectuelen, journalisten en politie) en de export van terrorisme naar Europa. Ned.3, 23.43-1.00u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gast is rector Jaap Krikke van een lyceum in Almelo waar een leerling uit eerwraak om het leven is gebracht. De Britse jazzzanger Jamie Cullum treedt op. RTL4, 22.30-23.30u.

DRAMA

The office. Eerste deel van een 6-delige comedyserie over de werknemers van papierhandel Wernham Hogg. Chef David Brent hoort dat zijn afdeling misschien wordt gesloten en belooft dat ontslagen zullen uitblijven. Ned.3, 23.08-23.43u.

FILM

Terminal Velocity (Deran Sarafian, 1994, VS). Actieroutine. Parachutespringer Charlie Sheen helpt Nastassja Kinski in strijd tegen Russische maffia. Veronica, 20.30-22.20u., met reclame.

Nightwatch (Ole Bornedal, 1998, VS). De Deen Bornedal maakte zelf een overbodige Amerikaanse remake van zijn Nattevagten (1994), die veelgeprezen modieuze thriller over een nachtwaker in een door een necrofiele seriemoordenaar belaagd mortuarium. Met Ewan McGregor, Patricia Arquette. RTL5, 22.50-0.10u., onderbroken door reclame.

Sliding Doors (Peter Howitt, 1998, Engeland/VS). Regiedebuut is sympathieke romantische komedie die – tegelijkertijd – laat zien wat er gebeurt als Gwyneth Paltrow haar vriend wel of juist niet op overspel betrapt. BBC1, 23.35-1.15u.

Metroland (Philip Saville, 1997, Engeland/Frankrijk/Spanje). Keurig getrouwde, Londense middenklasser Christian Bale wordt anno 1977 door Lee Ross herinnerd aan zijn onconventionele bestaan in het Parijs van eind jaren zestig. Verdienstelijke studie naar gesmoorde idealen. Ook met Emily Watson. BBC2, 0.50-2.30u.

Lang leve de koningin (Esmé Lammers, 1995, Nederland). Met Gouden Kalf bekroond jeugdsprookje over vaderloos meisje dat in haar fantasie schaakstukken tot leven ziet komen. Met Monique van de Ven, Tiba Tossijn. Morgen, Ketnet, 9.35-11.20u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met priester en schrijver Antoine Bodar over zijn boek Klokkenluider van Sint Jan waarin hij zijn ervaringen beschrijft van negen maanden als plebaan van de Sint Jans Kathedraal in Den Bosch. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Teksten van o.a. Thomas Verbogt, P.F.Thomése en Esther Gerritsen. Na tienen een gesprek met de bierkenner Jef van den Steen over het boek Trappist - Het Bier en de Monniken. Tot slot muziek uit de Dominicaanse Republiek. 747AM, 21.02-23.00u.