Straftraining AZ na nederlaag

De spelers van AZ moesten eerste paasdag opdraven voor een straftraining, nadat de Alkmaarse ploeg de avond ervoor met 2-0 van hekkensluiter FC Zwolle had verloren.

Aanvankelijk zouden de Alkmaarders na het duel in Zwolle drie dagen vrij hebben. In de bus op weg naar Zwolle gaf Adriaanse, die kennelijk een lichte gelatenheid bespeurde, al te kennen die beslissing bij een tegenvallend resultaat te zullen terugdraaien. De overige twee vrije dagen bleven gehandhaafd.

Heerenveen heeft in theorie nog uitzicht op de tweede plaats in de eredivisie, die recht geeft op een plaats in de voorronde van de Champions League. De Friese ploeg won zaterdag met 4-0 van FC Utrecht en bleef daarmee voor de elfde keer op rij ongeslagen. Heerenveen passeerde op de ranglijst AZ.

Grote man was spits Gerald Sibon, die in de eerste helft een hattrick maakte. Hij maakte binnen acht minuten drie doelpunten.

Trainer Foppe de Haan, die over drie maanden bondscoach van het Nederlands elftal voor spelers onder de 21 jaar wordt, heeft zijn afscheidscadeau bij Heerenveen al bijna te pakken. ,,Het is vrijwel zeker dat de club volgend seizoen Europa ingaat. Ik ben ongelooflijk blij. Zonder plaatsing voor Europees voetbal had ik niet op een waardige manier afscheid kunnen nemen'', aldus De Haan.

De Champions League acht hij onbereikbaar voor Heerenveen. De Haan: ,,PSV maakt geen fouten meer en wordt volgens mij tweede. Maar de derde plaats zit er voor ons nog wel in.''