`Shell geeft afgetreden top alle schuld van bijstelling'

De Koninklijke/Shell Groep geeft vrijwel alle schuld van de recente bijstelling van de `bewezen' olie- en gasreserves aan de inmiddels afgetreden topmanagers Sir Philip Watts en Walter van de Vijver.

Dit zou staan in het interne onderzoeksrapport van Shell naar de bijstelling van de reserves begin januari, zo melden twee zakenkranten, de Britse Financial Times en de Amerikaanse Wall Street Journal, vandaag. Afgelopen zaterdag zei een Shell-medewerker in deze krant al dat er interne documenten zijn opgedoken waaruit zou blijken dat Watts en Van de Vijver hebben geprobeerd het probleem van de overschatte reserves in de cijfers weg te masseren.

Het Nederlands-Britse energieconcern is sinds begin februari bezig met een groot onderzoek naar de reserves en de bijstelling van de `bewezen' reserves met 20 procent. Deze forse bijstelling werd begin januari doorgevoerd nadat was gebleken dat de reserves – het equivalent van 3,9 miljard vaten olie – niet voldeden aan de criteria die de Amerikaanse beursautoriteit SEC stelt aan `bewezen' reserves.

Het onderzoek staat onder auspiciën van het financiële comité van de raad van commissarissen onder leiding van oud-topman van ING Aad Jacobs. ,,Het is de bedoeling dat het onderzoek eind april klaar is. Als de directie het heeft bestudeerd zal het openbaar worden gemaakt'', aldus een Shell-woordvoerder vanmorgen. Het onderzoek wordt mede opgesteld door het Amerikaanse advocatenkantor Davis Polk & Wardwell.

Volgens de twee zakenkranten zullen oud-topman Watts en productiechef Van de Vijver vrijwel alle schuld krijgen van de bijstelling. In het onderzoek zou staan dat enkele managers uit de lagere echelons van de productie- en exploratiedivisie worden genoemd als medeschuldigen, maar het onderzoek heeft geen gevolgen voor andere topmanagers.

Watts en Van de Vijver traden in maart af toen de commissarissen na lezing van een tussenrapportage geen vertrouwen meer bleken te hebben in de twee. Sindsdien is er veel speculatie geweest over de positie van financieel directeur Judy Boynton en de nieuwe topman Jeroen van der Veer, met name omdat uitgelekte interne memo's erop zouden wijzen dat alle topmanagers al jaren geleden op de hoogte konden zijn geweest van de problemen rond de reserves. Van der Veer heeft gezegd dat hij niet wist dat de regels van de SEC inzake de reserves werden overtreden.

De Financial Times schrijft – op basis van anonieme bronnen – dat enkele commissarissen van Shell het rapport hebben omschreven als `witwassen' ,,Het zou mij verrassen als je de schuld bij slechts twee mensen kan neerleggen'', aldus een anonieme Shell-kenner in de zakenkrant.