Rwanda vraagt ontwapening van Hutu-rebellen in oosten van Congo

Rwanda heeft de Verenigde Naties gisteren gevraagd Rwandese rebellen in het oosten van Congo met geweld te ontwapenen. Aanleiding is de aanval van Hutu-rebellen vanuit Oost-Congo op een grensdorp in Rwanda eind vorige week. Volgens de Rwandese autoriteiten werd die aanval afgeslagen door het leger. Zestien rebellen zouden zijn gedood.

Pas afgelopen weekend werd bekend dat gewapende mannen op 12 maart een bloedbad hebben aangericht in Lukweti, een dorp in de Oost-Congolse provincie Noord-Kivu. De strijders zouden drie dagen lang hebben huisgehouden in het dorp, systematisch moordend, verkrachtend en brandstichtend. Zeker 25 dorpelingen zouden zijn vermoord. Volgens sommige bewoners werd de aanval uitgevoerd door Rwandese rebellen. Zeker is dat niet.

Een leider van de Hutu-rebellen in Congo, kolonel Evariste Murenzi, heeft zich afgelopen weekend overgegeven aan het Rwandese leger en is teruggekeerd naar zijn land. Hij volgde het voorbeeld van een andere rebellenleider, Paul Rwarakabije, die eind vorig jaar de wapens al had neergelegd. Ondanks pogingen van de Rwandese autoriteiten om de Hutu-rebellen tot terugkeer naar Rwanda te bewegen, gaat een harde kern van naar schatting 10.000 mannen vanuit Oost-Congo door met de gewapende strijd. De meesten maakten deel uit van het voormalige Rwandese leger of van de beruchte Interahamwe-militie die een hoofdrol speelden bij de genocide in Rwanda tien jaar geleden. Nadat Tutsi-rebellen in juli 1994 de macht grepen in Rwanda zijn ze naar Oost-Congo gevlucht.

Rwanda viel zes jaar geleden Oost-Congo binnen om de Hutu-rebellen onschadelijk te maken. Intussen is de vrede weergekeerd in het grootste deel van Congo maar het oosten wordt nog steeds door een reeks van gewapende groepen onveilig gemaakt. Zo'n 15.000 strijders hebben zich inmiddels gemeld voor demobilisatie. De overigen hebben vrij spel zolang de vorming van een nieuw Congolees leger niet van de grond komt.

De VN-vredesmacht in Congo is vorig jaar weliswaar uitgebreid tot 10.800 man, maar dat is niet genoeg om alle bendes en milities in het oosten te kunnen ontwapenen. Congo is zo groot als West-Europa en het oosten van het land is dichtbebost.