Rocker leidt bij damstrijd

Het NK dammen in Huissen heeft na acht ronden een verrassende koploper: Marino Barkel (29). De `rocker' wacht nog een loodzwaar programma.

Na zijn gewonnen partij in de achtste ronde van het Nederlands damkampioenschap, tegen Auke Scholma, beloonde Marino Barkel zich, naast 't Koelhuis, vroeger onderdeel van de plaatselijke veiling maar sinds 1980 het onderkomen van damvereniging Huissen, met een biertje in de middagzon. Tot zijn verbazing gaat hij na de remise van medekoploper en achtvoudig Nederlands kampioen Rob Clerc alleen aan de leiding.

,,Dit had ik nooit verwacht. Ik zag dit toernooi vooraf als een soort vakantie, want ik moest er hoognodig tussenuit'', vertelt de 29-jarige dammer uit Vriezenveen. Barkel staat bekend om zijn snelle spel waarmee hij tegenstanders in tijdnood brengt. Dit is pas zijn tweede NK, waarop hij zich naar eigen zeggen nauwelijks heeft voorbereid. Urenlange analyses van partijen waren niet aan hem besteed; conditietrainingen evenmin. ,,Ik heb thuis niet gek veel gedaan, alleen wat gezwommen. Daardoor ben ik onbevangen aan dit NK begonnen.''

Terwijl hij een tweede fles bier in zijn handen krijgt gedrukt, vertelt Barkel met een sigaretje in de hand dat hij ,,moe in zijn hoofd'' naar Huissen is gekomen. ,,Er zat mist in mijn kop. De eerste twee ronden (tweemaal remise, red.) heb ik het rustig aan gedaan. Ik moest uitrusten. Nu zit ik fysiek en mentaal lekkerder in mijn vel'', weet Barkel, die wegens zijn lange krullende haar, zijn bierbuikje en voorliefde voor rockmuziek al tot de `rocker' is bestempeld.

De liefhebber van U2 en The Doors wijst dat predikaat glimlachend van de hand. ,,Dat is een beetje overdreven. Het is negen jaar geleden dat ik in een band speelde. Ik speel alleen thuis nog gitaar, gewoon voor mezelf.''

Over zijn titelkansen maakt Barkel zich weinig illusies. Hem wacht in de resterende vijf speelronden nog een loodzwaar programma. Te beginnen met zijn partij van vandaag tegen titelhouder Kees Thijssen, die op de derde plaats staat. Barkel ziet Thijssen en Clerc als de grootste kanshebbers, hoewel zijn andere tegenstanders in de slotrondes Alexander Baljakin, Hans Jansen en Ron Heusdens ook zwaargewichten zijn, althans vergeleken met de relatief onbekende Barkel.

,,Het wordt nog heel zwaar. Ik krijg alle toppers nog en ga ervan uit dat ik nog een partij verlies. Maar ik word er niet zenuwachtig van.'' Met een houding van `ik zie wel waar het schip strandt' geniet hij na van zijn vierde winstpartij. Twee daarvan kwamen ,,met geluk'' tot stand, geeft Barkel toe. Hij neemt nog een slok. ,,Ik drink tijdens dit toernooi nog te veel biertjes. Dat moet ik eigenlijk niet doen'', onderstreept hij zijn rol van underdog.

Volgens Clerc (48) heeft die rol op dit toernooi in het voordeel van Barkel gewerkt. ,,Marino won van spelers die tegen hem snel op de winst speelden. Hij krijgt nog zware tegenstanders, maar zijn voordeel is dat iedereen van hem wil winnen'', meent Clerc, die eerder dit toernooi aangaf dat het ,,schandalig voor de damsport is dat hij op zijn leeftijd nog aan kop stond.''

Maar daarvan is hij nu toch verlost? Clerc, met een scheve lach die zijn ambities dit toernooi verraden: ,,Gelukkig speel ik in de voorlaatste ronde nog tegen Marino.''

Clerc betreurt de geringe aanwas van jeugdspelers. Het deelnemersveld kent al jaren min of meer dezelfde gezichten. ,,De gemiddelde leeftijd gaat omhoog. Er zijn hier veel veertigers en dat is geen goede zaak voor het dammen'', vindt Clerc. Voor het geld gaan mensen niet dammen, weet de inwoner van Zoetermeer. Met 1.500 euro voor de winnaar is de prijzenpot van dit NK slecht gevuld.

Dammen kampt met een imagoprobleem, mede door het `remisespook'. Clerc en zijn collega's pleiten voor een andere puntentelling zoals een `voordeelremise' bij materieel voordeel (geen 1-1 stand maar 2-1 of 3-1, red.) in het eindspel. Maar de gedane voorstellen strandden op conservatisme binnen de damwereld.

Ook Thijssen is voorstander van de voordeelremise. ,,Dan wordt het wat spannender. Al die remises zijn niet goed voor de sport. Bij het NK heb je altijd hetzelfde selecte groepje deelnemers. Ik ben zelf inmiddels ook een routinier'', lacht de 28-jarige Amsterdammer, die aan zijn tiende NK bezig is.

Het budget voor dit toernooi betitelt Thijssen als nihil. ,,Vijftienhonderd euro voor de winnaar is erg weinig. We leveren twee weken lang een behoorlijke inspanning en daar mag best wat tegenover staan. Auke Scholma wilde dat we dit NK uit protest zouden boycotten. Ik ben het met hem eens, maar ik ben een mak schaap.''

    • Pieter de Vries