Philips mikt op groei van activiteiten

De tijd van ,,repareren en hergroeperen'' denkt elektronicaconcern Philips achter de rug te hebben. ,,We zijn duidelijk op weg om Philips op een grotere voet neer te zetten.''

Dit zegt financieel bestuurder Jan Hommen van het elektronicaconcern dat vanochtend een nettowinst van 550 miljoen euro over het eerste kwartaal bekendmaakte.

Philips verwacht – ,,zo nodig via overnames'' – vooral in de medische sector, in huishoudelijke apparatuur en in de lichtsector snel te kunnen groeien. ,,We hebben de middelen voor overnames, maar gezien de risico's is het kopen van bedrijven niet onze eerste neiging.''

Ondanks dat de nettowinst hoger uitkwam dan de financiële markten verwachtten, daalde de koers op de beurs met bijna 4 procent tot 23,95 euro. Aanleiding voor de daling is de voor analisten tegenvallende resultaten op operationeel niveau. De kwartaalwinst is voor een groot deel afkomstig uit activiteiten van bedrijven (Atos Origin en LG.Philips LCD) die slechts voor een deel in handen zijn van Philips. De omzet steeg met 2 procent (6,6 miljard euro), de operationale winst kwam uit op 218 miljoen, tegen 32 miljoen een jaar eerder.

Binnen Philips liet de chipdivisie duidelijk herstel zien: op een 15 procent hogere omzet werd een resultaat van 75 miljoen euro (2003: 178 miljoen verlies) geboekt. ,,De chipmarkt groeit naar verwachting met 20 procent en ik verwacht dat wij die groei ook halen of zelfs overtreffen'', aldus Hommen.

De Amerikaanse dochter Intertrust Technologies zorgde gisteren voor een meevaller. Het Amerikaanse softwarebedrijf heeft samen met Microsoft een eind gemaakt aan hun juridische strijd over patenten voor de bescherming van digitale media. Afgesproken is dat Microsoft InterTrust 440 miljoen dollar (367 miljoen euro) betaalt en dat betekent voor Philips een meevaller van 100 miljoen dollar die het concern in het volgende kwartaal boekt.