Philips daalt op positief Damrak

De Amsterdamse beurs begon de korte handelsweek vanmorgen positief en bleef zo in het spoor van andere Europese effectenbeurzen. Elektronicaconcern Philips was een van de weinige negatieve uitschieters.

Philips publiceerde de kwartaalcijfers vanmorgen. De winst viel beleggers mee, maar dit positieve nieuws werd overschaduwd door een tegenvaller in de operationele winst. Het aandeel stond rond het middaguur 3,9 procent lager op 23,95 euro.

De beursgraadmeter AEX-index stond rond dezelfde tijd op een plus van 0,4 procent op 352,48 punten. De positieve sfeer kwam met name door de winsten die de beurzen in New York gisteren boekten. In de Verenigde Staten waren de financiële markten – in tegenstelling tot Europa – gewoon open. De Dow-Jonesindex won 0,7 procent en de technologiebeurs Nasdaq eindigde met een plus van 0,6 procent. De koerswinsten toonden dat handelaren en beleggers vertrouwen hebben in de komende cijferreeks. Vanaf deze week presenteren beursgenoteerde bedrijven hun resultaten over het eerste kwartaal. Analisten verwachten dat nogal wat Amerikaanse ondernemingen winsten laten zien die uitkomen boven hun eerdere ramingen. Deze week publiceren onder meer Intel en IBM de kwartaalcijfers.

Een grote winnaar in Amsterdam was telecombedrijf Versatel met een stijging van 3,2 procent. Ook verzekeraar Aegon deed het goed met een winst van bijna 2 procent dankzij een Europabrede vraag naar financiële fondsen. Chipmachinefabrikant ASML stond eveneens op winst na meevallende cijfers van een Amerikaanse branchegenoot.

De Franse en Duitse beurzen waren nog positiever dan de index op het Damrak. De CAC-index in Parijs kreeg er 0,8 procent bij en de DAX in Frankfurt won 1,4 procent. De FTSE-100 in Londen was, zoals wel vaker, voorzichtiger met een stijging van 0,3 procent. In de valutahandel kostte de euro 1,1990 dollar, minder dan de 1,2080 van voor het paasweekeinde.

De beurs in Tokio heeft de handel vanmorgen met een winst van 0,7 procent afgesloten waardoor de Nikkei-index eindigde op 12.127,82 punten. Ook deze stijging volgt op de winst in New York gisteren. De effectenbeurs in Zuid-Korea kwam 0,2 procent lager uit en in Hongkong stond de index aan het eind van de handel 1 procent hoger.